Nevada har som åttende delstat i USA besluttet å åpne for stemmegivning via posten under høstens presidentvalg, til store protester fra president Donald Trump.

Delstatsforsamlingen i Nevada vedtok søndag kveld en lov som innebærer at registrerte velgere får tilsendt stemmeseddel som kan sendes inn via posten.

Loven må undertegnes av delstatens guvernør, demokraten Steve Sisolak, noe han ventes å gjøre.

Sju andre delstater, blant dem California og Vermont, har tidligere åpnet for stemmegivning via posten som følge av koronapandemien, noe president Donald Trump hevder åpner for omfattende valgfusk. Det er en påstand eksperter har tilbakevist med henvisning til tidligere erfaringer.

Trump raser

Trump betegnet mandag morgen vedtaket i Nevada som «et ulovlig kupp» som vil gjøre det umulig for republikanere å vinne i delstaten.

– Vi møtes i retten, tvitret presidenten.

Demokratenes tidligere majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, applauderer Nevadas beslutning og kaller Trumps kommentar desperat.

– Han lyver om delstatenes ledere og truer med en tullete rettssak bare fordi Demokratene har gjort det lettere for folk å avgi stemme, sier Reid.

Sår tvil om valgresultatet

På en pressekonferanse mandag kveld sådde Trump igjen tvil om stemmegivning via post og sa at valgresultatene i Nevada vil være upålitelige.

– Vi vil aldri vite hvem som vinner den staten, bedyret Trump, før han sa at administrasjonen vil gå til søksmål for å stoppe vedtaket.

Biden hardt ut mot Trump

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden sa mandag at Trump kommer med «blanke løgner» om poststemmer i et forsøk på å få oppmerksomheten bort fra egne feil, melder Reuters.

Torsdag antydet Trump i en Twitter-melding at han ikke ville stole på et valgresultat som inkluderer poststemmer i større omfang. Bruk av poststemmer regnes av flere eksperter som avgjørende for å kunne gjennomføre valget midt i en pandemi.

Da Trump antydet at valget 3. november burde utsettes, møtte han umiddelbart motbør både fra Demokrater og Republikanere i Kongressen, som er de som bestemmer valgdatoen.