Gå til sidens hovedinnhold

Ny dødsliste bekymrer USA

40 navngitte personer står oppført på Al-Qaidas nye dødsliste.

En nettside tilknyttet terrorbevegelsen Al-Qaida har publisert en dødsliste som navngir 40 amerikanske politikere, byråkrater og forretningsmenn. Terrorbevegelsen oppfordrer sine tilhengere til å angripe de navngitte amerikanerne i deres hjem, ifølge NBC New York.

Det er Det føderale politiet i USA, FBI, som har utsendt et varsel til politimyndigheter som advarer om potensielle angrep mot aktører i amerikansk politikk, næringsliv og mediebransjen.

FBI har allerede informert om den potensielle trusselen til personene som blir navngitt med bilde på dødslisten.

Oppfordres til å sende brevbomber
Al-Qaida-tilhengere blir på et forum blant annet oppfordret til å sende brevbomber hjem til de aktuelle personene.

FBI nekter å kommentere dødslisten overfor NBC, men ifølge TV-kanalen anser de føderale politimyndighetene dødslisten som den mest detaljerte og konkrete trusselen som har kommet fra Al-Qaida etter drapet på Osama bin Laden.

Les også: - Al-Qaida har utnevnt ny leder
Les også: Mistenkelig pakke funnet ved Pentagon

Bekymringen er at dødslisten kan føre til at enkeltmennesker vil handle på egen hånd.

- Det som er skremmende er at informasjonen om individene er så spesifikke, sier tidligere leder for sikkerhet i delstaten New York, Michael Balboni, til NBC.

Spesifikke trusler
Notatet fra FBI understreker imidlertid at tidligere oppfordringer til terror, som er postet på Internett av Al-Qaida, har hatt få resultater.

- En del av dette er en nødvendig forholdsregel. Man ønsker ikke å skremme folk. Men her er det mer spesifikke trusler rettet mot enkeltindivider enn det vi tidligere har sett, sier Balboni.

Al-Qaida får ny leder
Torsdag ble det kjent at Al-Qaidas tidligere nestleder Ayman al-Zawahiri utnevnes som ny leder for terrorbevegelsen. Terrorekspert Magnus Ranstorp sier Zawahiri har et enormt press på seg for å hevne drapet på Osama bin Laden.

- Det er jo nå et trykk på ham om å gjøre noe stort og spektakulært. Han kommer sikkert til å fokusere på å gjøre noe stort i Vesten for å hevne bin Laden, sannsynligvis mot USA, uttalte terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen torsdag.

Kommentarer til denne saken