Gå til sidens hovedinnhold

Ny dødsrekord i Thailand og kraftig smitteøkning - nordmenn i vaksinelimbo

57 personer har dødd av koronaviruset siste døgn i Thailand - en ny dyster rekord.

BANGKOK / OSLO (Nettavisen): Det deprimerende tallet kommer bare døgnet etter forrige dødsrekord. Onsdag registrerte Thailand 53 døde.

I tillegg til 57 døde er antall registrerte nye smittede også på rekordnivå, med 5533 registrert siste døgn.

Totalt antall registrerte smittede i Thailand er nå 264.834 og totalt antall døde 2080. Hele 235.971 av de regisrerte smittede og hele 1986 av de døde er kommet etter 1. april i år. Tallene illustrerer alvorlighetsgraden av den tredje bølgen landet er inne i.

Den voldsomme smitteøkningen har ført til fulle sykehus over hele landet, der antall alvorlige syke og pasienter som trenger pustehjelp vokser raskt. Spesielt ille er situasjonen i Bangkok og nå flys respiratorer inn til hovedstaden fra andre regioner.

I Bangkok demonstrerer nå deler av befolkningen mot sykehusmangelen, melder Bangkok Post.

Paradoksalt nok åpner turistdestinasjonen Phuket sør i Thailand opp for turister samtidig med den dramatiske smitteøkningen. Prosjektet «Phuket Sandbox» åpnet i dag 1. juli og innebærer at utenlandske turister som er fullvaksinert kan reise til Phuket uten karanteneplikt. Prosjektet er første skritt i statsminister Prayut Chan-o-chas plan for en full åpning av Thailand innen midten av oktober.

Nordmenn i Thailand i vaksinelimbo

Vaksinesituasjonen i Thailand er høyst uoversiktlig, der mange grupper gis fortrinn uten at noen har den hele og fulle oversikten. Landet mangler også vaksiner og vaksinene som er tilgjengelig er kinesiske vektovaksinene Sinopharm, Sinovac og britisk/svenske Astrazeneca.

Utlendinger stiller sist i køen da Thailand prioriterer egen befolkning.
Dette har gjort at flere land stiller opp for sine landsmenn i Thailand. Kina, Japan og Frankrike har ordnet vaksiner til sine respektive landsmenn i Thailand via sine lokale ambassader.

- Norske borgere i utlandet må ta kontakt med lokalt helsevesen for informasjon om vaksine der de oppholder seg, uttalte kommunikasjonsrådgiver Siri Svendsen i Utenriksdepartementet nylig til Nettavisen . Hun sier at UD ikke har noe med vaksinering å gjøre, men at det er Folkehelseinstittuttet som har det ansvaret.

FHI skriver på sin hjemmeside at vaksine ikke blir tilbudt norske statsborgere som oppholder seg i utlandet. Dermed er de prisgitt vaksineprogrammet i landet de bor.

Nordmenn i utlandet, som er frivillig medlem av folketrygden, får heller ikke dekket vaksiner ( kilde: helsenorge.no), og uansett er koronavaksiner foreløpig ikke tilgjengelig for salg i det private markedet.

- Det er litt vanskelig å snakke om nordmenn i utlandet som en gruppe. Noen er på jobb for den norske stat, som for eksempel UD-ansatte, og de blir ivaretatt gjennom koronavaksinasjonsprogrammet. Nordmenn som fortsatt er folkeregistrert i Norge vil få innkalling fra hjemkommunen sin som alle andre men de må selv sørge for å komme hjem til vaksinering. Nordmenn som har meldt flytting fra Norge vil måtte sørge for vaksinering der de oppholder seg, sier seksjonsleder Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Seniorrådgiver Svein Høegh i Helsedirektoratet bekrefter overfor Nettavisen at nordmenn i utlandet ikke får hjelp med vaksine, men at de kan få hjelp når de kommer hjem. Det gjelder også de som ikke er medlem av Folketrygden.

- Men jeg er usikker på om det vil være gratis for dem, sier han til Nettavisen.

Han anbefaler derfor nordmenn i utlandet å forholde seg til lokale myndigheter der de bor, eller eventuelt å ta kontakt med ambassade eller konsulat for hjelp.

Nordisk forening ber om hjelp

Det nordiske samfunnet i Thailand mener de er i alvorlig fare og ber nordiske myndigheter om hjelp til å få koronavaksine.

I et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige statsministrene i Norden ber de om hjelp.

– Det offisielle vaksinasjonsprogrammet i Thailand inkluderer ikke utlendinger, verken eldre eller de med underliggende sykdommer, med mindre de er i besittelse av arbeidstillatelse. De mange pensjonerte nordiske beboerne er derfor i fare til i beste fall oktober, skriver The Scandinavian Society Siam.

De ber om at de nordiske landene samarbeider om at det blir lagt til rette for vaksiner. De opplyser at foreningen kan bistå med planlegging og gjennomføring, i samarbeid med de nordiske kirkesamfunnene i Thailand og private sykehus.

Innfører strenge tiltak etter smitteøkning

Som svar på smitteøkningen har Thailand strammet inn på tiltakene. Innendørs servering og samlinger på mer enn 20 personer er nå forbudt i Bangkok. Også ni andre provinser rammes.

I tillegg strenges byggeplasser, mens bygningsarbeidere blir isolert i leirer. Tiltakene gjelder i Bangkok og fem omkringliggende provinser, samt landets fire sørligste provinser. De skal vare i 30 dager.

Situasjonen har blitt kritisk. Det er knapt med senger til alvorlig syke koronapasienter, selv etter at det er satt opp flere feltsykehus. Talspersoner for helsemyndighetene har gitt arbeidsinnvandrere, mange av dem ansatte på byggeplasser og fabrikker, skylda.

– Leirene var stengt, men arbeiderne snek seg ut til markeder og andre steder i lokalsamfunnet og spredte sykdommen, sa talskvinne Apisamai Srirangson for landets koronasenter.

Under restriksjonene kan varehus og kjøpesentre i Bangkok holde åpent fram til klokka 21, men restauranter får kun tilby takeaway. Seminarer, møter og fester er avlyst. Om det oppstår flere smitteklynger, kan de lokale myndighetene forsegle området.

Reisende fra de ti provinsene som er underlagt de nye restriksjonene, blir isolert og satt i karantene. Planen er likevel fortsatt å la fullvaksinerte turister reise til ferieøya Phuket uten å først måtte gå i karantene.

Thailand brenner etter å få pustet liv i en turistnæring som har lidd voldsomt under pandemien.