Ny drikkekultur bekymrer Folkehelseinstituttet

BEKYMRER: Nordmenn har tatt til seg kontinentale drikkevaner, i tilegg til den tradisjonelle helgefylla.

BEKYMRER: Nordmenn har tatt til seg kontinentale drikkevaner, i tilegg til den tradisjonelle helgefylla. Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Nordmenn med rekordhøyt forbruk av alkohol.

30.06.14 08:28

Nordmenn har tatt til seg kontinentale drikkevaner med alkohol hver dag, men også beholdt tradisjonell, nordisk festfyll.

I den ferske Folkehelserapporten anslås det at befolkningen over 15 år nå drikker rundt åtte liter ren alkohol i året. Det tilsvarer omtrent 80 flasker vin eller 355 halvlitere med pils i året per person. Tallene inkluderer alkoholomsetningen i Norge, taxfree- og grensehandel samt estimerte tall for konsum i utlandet, hjemmeproduksjon og smugling.

– Forbruket har økt med ca 40 prosent de siste 20 årene. Det er mye. Det er imidlertid interessant at salgstallene i følge SIRUS er redusert siden 2008, men det er usikkert om det er en reell utflating i forbruket. Vi reiser mye, vi drikker mer i utlandet og handler mer alkohol på vei hjem, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Til sammen blir det dermed en økning i det totale konsumet.

– Norden har hatt et tradisjonelt drikkemønster med helgefyll, og så har vi adoptert mønsteret med å drikke litt hver dag – ikke i stedet for, men i tillegg til helgedrikkingen, kommenterer forskningsleder Astrid Skretting ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Norge ligger fremdeles langt nede på lista over alkoholsalg i europeiske land. Men mens pilene peker nedover i land som Frankrike, Tyskland, Italia, Portugal og Spania, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), har alkoholomsetningen økt dramatiske i Norge. Det skyldes i stor grad at stadig flere kvinner drikker. Også eldre over 70 år drikker mer enn før, mens forbruket blant unge er gått ned siden 2006. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag