RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny egyptisk statsminister på trappene

Sist oppdatert:
Kairo (NTB-Reuters-AFP): Egypts overgangsregjering er mandag ventet å kunngjøre hvem som blir ny statsminister etter at flere hundre tusen egyptere i helgen fortsatte å hylle hærens inngripen.

Gateprotestene søndag, som også involverte titusenvis av tilhengere av den avsatte Mohamed Mursi, var i all hovedsak fredelig, i kontrast til fredagens voldelige sammenstøt. Minst 30 mennesker mistet livet i urolighetene i løpet av helgen.

Det er varslet en kunngjøring fra president Adli Mansour mandag, og ifølge hans medierådgiver heller presidenten mot å utpeke advokaten Ziad Bahaa El-Din til statsminister og Mohamed ElBaradei til visepresident.

Men salafistene i partiet al-Nour, som er en viktig støttespiller for den venstreliberale alliansen som tok makten med hærens støtte sist uke, har igjen satt seg på bakbeina. De sa blankt nei til det opprinnelige forslaget om å utpeke fredsprisvinner ElBaradei til statsminister, og de er også imot å plassere forretningsadvokaten El-Din i sjefsstillingen.

Begrunnelsen er at begge vil virke splittende ettersom de tilhører Den nasjonale redningsfronten, som var den avsatte presidenten Mohamed Mursis mest hardnakkede motstander.

På Tahrir-plassen feiret anslagsvis 250.000 mennesker fortsatt hærens avsettelse av Mursi og hans folkevalgte, islamistiske regjering. Samtidig suste militærfly over Kairo og etterlot seg sort, hvit og rød røyk; det egyptiske flaggets farger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere