RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny fastrentefest!

Sist oppdatert:
Fastrentene nådde en bunn i vår, og steg så utover forsommeren. Men nå har nivået igjen falt kraftig, og du får en ny sjanse hvis du vurderer å binde renten. Her får du oversikten
Avkastningen investorene får ved å kjøpe statsobligasjoner er nå på full fart nedover i markedet.

For privatkunder betyr det at renten på boliglån med fast rente også faller. Det samme gjelder for studielån, dog med noe etterslep fordi disse rentene settes en tid i forveien.

Avkastningen på å kjøpe norske statsobligasjoner, også kalt effektiv rente, ligger som et gulv for bankenes boliglån med tilsvarende lengde på rentebindingen. På toppen av dette kommer så bankens margin for egen fortjeneste, risiko og administrasjon.

Effektiv rente på statsobligasjoner nådde en bunn i mars i år - på de laveste nivåene i moderne tid - men steg så markant i april og mai.

Men i sommer har rentenivået falt tilbake igjen, på grunn av at det fortsatt praktisk talt ikke er tegn til prisvekst i Norge, samtidig som veksten i den viktige amerikanske økonomien er blitt noe avdempet.

Dermed venter markedet at dagens rekordlave rentenivå vil vare lenger enn man trodde i vår og at oppgangen vil bli mer gradvis når den først kommer.

For eksempel var effektiv rente på femårige statsobligasjoner i mars i snitt 3,3 prosent. I mai og juni var snittet oppe i 4,1 prosent. Nå er denne renten igjen nede i rundt 3,5 prosent.

I praksis betyr det at renten på boliglån med fem års binding når bankene får justert sine betingelser vil være rundt 0,6 prosentpoeng billigere enn på forsommeren. Tilbudene fra bankene vil variere, men typisk ligge nominelt et drøyt prosenpoeng over statsobligasjonsrenter med tilsvarende binding.

For treårige statsobligasjoner var rentebunnen i mars rundt 2,7 prosent. I mai og juni var nivået rundt 3,3. Nå er det 2,9 prosent.

For tiårige statsobligasjoner var bunnen i mars rundt 4,1 prosent. I mai var toppen rundt 4,9 prosent, og nå er nivået 4,2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere