RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny festuke

Sist oppdatert:
Oslo Børs har aldri vært høyere.
Den sterke oppgangen på ukens siste børsdag, var med på å dra Oslo Børs i pluss for hele uken. Hovedindeksen steg 0,61 prosent i løpet av uken, etter at indeksen steg 1,25 prosent fredag til 470,32. Dermed har børsen aldri vært på høyere nivåer, og festen for aksjeinvestorene fortsetter.

Det var sterke aksjer innen Norges superbransjer som dro opp. Statoil og Hydro steg henholdsvis 2,19 prosent til 163,25 kroner og 1,14 prosent til 199,75 kroner, og det var en sterk oljepris som ga løftet. Prisen på nordsjøolje var på 59,20 dollar ved avslutningen på Oslo Børs, noe som var på nivået ved starten av dagen. Markedet ser nå ut til å tro at oljeprisen holder seg sterk fremover.

Oljekjempen Statoil ventes ifølge TDN Finans å legge frem et resultat før finansposter på 26,8 milliarder kroner når de presenterer sitt resultat for fjerde kvartal mandag. Det er en nedgang fra resultatet på 27,8 milliarder kroner i samme periode i 2005.

Statoil har tidligere sagt at de venter at produksjonen vil ligge på 1,3 millioner fat oljeekvivalenter per dag, men markedet er usikker på om de vil opprettholde dette målet mandag.

Det var også klare oppturer for oljeselskapet Altinex, som steg hele 5,1 prosent fredag. Enda mer fart var det i boreselskapet Sevan. Selskapets aksjekurs var opp solide 8,7 prosent til 45 kroner. Torsdag meldte Sevan at de har inngått en ny storkontrakt for sin siste rigg, og har dermed kontrakter på alle sine rigger.

Blant de største selskapene i Oslo var det kun Yara som falt tilbake. Selskapets aksjekurs falt 0,6 prosent etter at kvartalsrapporten var litt svak på topplinjen og på driftsresultatlinjen. Bunnlinjen i fjerde kvartalsrapporten var imidlertid sterk, men investorene synes altså ikke dette var nok.

Også Tandberg TV var tilbake etter kvartalsrapporten. Her er det usikkerheten rundt budet fra Arris som råder. Prosafe, som også var ute med tall, var ned 1,4 prosent ved avslutningen.

Verst gikk det imidlertid for Tomras lillebror, som nesten toppet taperlisten fredag. Svake tall sendte aksjen ned 6,4 prosent på svake volumer.

Oppgang på Wall Street

Industriindeksen Dow Jones klatrer 0,25 prosent til 12.669,19 poeng. Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,23 prosent til 1.451,60 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,26 prosent til 2.495,09 poeng.

De tre bilprodusentene General Motors, Ford Motor og DaimlerChrysler har blitt oppgradert av to meglerhus.

Deutsche Bank har hevet General Motors og Ford Motor til kjøp fra hold på forhåpninger om at bilfabrikkantene kan oppnå enighet rundt gunstige sykelønnsordninger. Aksjene stiger mellom fire og fem prosent.

DaimlerChrysler ble oppgradert av Citigroup til kjøp i forkant av bilfabrikkens restruktureringer ved Chrysler.

Det amerikanske aksjemarkedet er avventende i forkant av to taler fra henholdsvis sentralbankmedlem Bill Poole fra St. Louis og Richard Fisher fra Dallas.

Gigantfusjonen mellom Alcatel og Lucent merkes blant de ansatte. Nå skal det sammenslåtte selskapet kutte 3.000 nye stillinger og har totalt 12.500 stillinger som skal fjernes. Resultatet i fjerde kvartal falt til det nivået de varslet om i forrige måned.

Torsdag kveld steg oljeprisen til over 60 dollar i den amerikanske handelen, men faller tilbake fredag ettermiddag. Frontkontraktene på WTI-oljen koster 59,72 dollar ved råvarebørsen i New York.

Flatt i USA

Dow Jones Indicative faller 0,26 prosent. De to andre toneangivende futurene ligger helt flatt.

Det amerikanske aksjemarkedet er avventende i forkant av to taler fra henholdsvis sentralbankmedlem Bill Poole fra St. Louis og Richard Fisher fra Dallas.

Gigantfusjonen mellom Alcatel og Lucent merkes blant de ansatte. Nå skal det sammenslåtte selskapet kutte 3.000 nye stillinger og har totalt 12.500 stillinger som skal fjernes. Resultatet i fjerde kvartal falt til det nivået de varslet om i forrige måned.

Torsdag kveld steg oljeprisen til over 60 dollar i den amerikanske handelen, men faller tilbake fredag ettermiddag. Frontkontraktene på WTI-oljen koster 59,72 dollar ved råvarebørsen i New York.

Oljedytt til børsen

Oslo Børs brenner til med en oppgang på 0,65 prosent til 467,50 poeng fredag morgen.

Oljeprisen steg torsdag kveld til over den psykologiske grensen på 60 dollar fatet i den amerikanske handelen, men faller noe tilbake fredag morgen. En brann ved Elk Hills-feltet førte til at produksjonen ble stengt. Feltet som opereres av Occidental Petroleum er det syvende største feltet onshore i USA og har en daglig produksjon på 120.000 fat olje.

Et fat nordsjøolje med levering i mars koster 59,08 dollar ved råvarebørsen i London tidlig fredag morgen.

Da Oslo Børs stengte torsdag var oljeprisen rundt 57,40 dollar. Oppgangen i oljeprisen har ført til at Statoil og Norsk Hydro blir løftet 1,72 prosent til 162,50 kroner og 1,72 prosent til 200,50 kroner.

Crew Minerals har blitt innlemmet i Orions Securities sin modellportefølje. Meglerhuset trekker frem at selskapet sitter med flere mineralkonsesjoner som Mindoro Nickel. Samtidig skriver Orion i sin morgenrapport at nikkelprisen er råsterk, og at dette øker sannsynligheten for suksess på Mindoro. Dessuten er innsidekjøpene en god indikasjon på at risk/reward-forholdet er attraktivt i aksjen, mener meglerhuset.

Det lille oljeselskapet CanArgo har gjennomført emisjon i datterselskapet Tethys. Emisjonen ble rettet mot en gruppe investorer og provenyet er på 17 millioner dollar. Samtidig melder selskapet at de har startet boringen av brønnen Kumisi#1. Aksjen starter dagen med en oppgang på 6,40 prosent til 7,15 kroner.

Panteselskapet Repant leverte et skuffende resultat for fjerde kvartal. Selskapet viser en klar økning i omsetningen, men klarer fortsatt ikke levere et overskudd. Driftsinntektene var på 55,1 millioner kroner mens resultat før skatt endte på et underskudd lik 6,9 millioner kroner.

I samme kvartal i fjor var resultat før skatt på minus 8,5 millioner kroner som kom fra en omsetning på 1,3 millioner kroner. Aksjen faller 7,07 prosent til 13,80 kroner.

Telio leverte også et betydelig underskudd da de presenterte sitt resultat for fjerde kvartal. Omsetningen steg til 83,3 millioner kroner fra 52 millioner kroner, mens underskuddet vokste til 8,35 millioner kroner før skatt fra 0,15 millioner kroner.

Telio faller 6,36 prosent til 20,60 kroner.

Asia til nye høyder

De asiatiske børsene steg til nye høyder da bank-aksjer ledet an i oppgangen. Meglerkjempen Merrill Lynch har hevet sitt mål for den japanske storbanken Mizuho Financial Group og sier at aksjene er for billig gitt de resultatene de leverer.

- Bank-aksjene har falt markant til tross for det faktum at inntektene har stabilt møtt investorenes forventninger, sier forvalter Toru Kitani ved Sompo Japan Asset Management til Blooomberg News.

- Jeg tror det er rom for en rekyl, sier forvalteren videre.

Det var fart også i de oljerelaterte aksjene i Asia fredag. PetroChina Co. og BHP Billiton ledet energiaksjene høyere etter at oljeprisen steg over 60 dollar pr. fat.

Morgan Stanleys asiaindeksen steg 0,8 prosent i morgentimene fredag, mens Nikkei samtidig var opp 1,3 prosent. Det var oppgang i alle de asiatiske markedene utenom Hong Kong, Kina, Indonesia, Malaysia og India.

Nedtur på mislighold

De amerikanske aksjemarkedene endte i rødt. Markedene likte særdeles dårlig at Europas største bank, britiske HSBC Holdings, advarte mot mislighold av lån.

- Vi reagerer på noen av de negative nyhetene som kommer SBC. Det skremte kredittmarkedet og rant over i aksjemarkedet, sier Stephen Sachs, meglersjef hos Rydex Investments, ifølge Marketwatch.

Nisjebanken New Century Financials, som gir boliglån med høy risiko, meldte også om tapsproblemer. New Century-aksjen stupte 36 prosent torsdag. HSBC-aksjen falt rundt to prosent.

Den kjente Dow Jones-indeksen falt med 0,23 prosent. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen datt i snitt 0,12 prosent. Best gikk det med Nasdaq-indeksen som snublet med 0,07 prosent.

Banken HSBC advarer at mot at de har mislighold av banklån som er 20 prosent høyere enn hva analytikerne hadde spådd for 2006. Banken skylder på det dårlig underliggende lånemarkedet som banken har inntatt.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd økte med 3.000 i forrige uke. Dermed møtte 311.000 opp for å søke om stønad ved arbeidskontorene. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at det ville møte opp 312.000 førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd.

Boligbygger Toll Brothers leverte et resultat på 1,09 milliarder dollar i regnskapsåret 2007s første kvartal. Det representerer en nedgang på 19 prosent fra 1,34 milliarder dollar i samme periode året før. Selskapet tar også store nedskrivninger i innværende periode og det drar ned inntrykket.

I går kveld leverte Walt Disney et resultat som var langt over det markedet hadde ventet.

Salget av DVDer bidro til at resultatet økte til 1,7 milliarder dollar eller 79 cents per aksje fra 734 millioner dollar eller 37 cents per aksje. Justert for gevinst på salget av E! tjente Walt Disney 50 cents per aksje, mens analytikerne hadde ventet 39 cents per aksje.

Detaljhandlerne leverer et blandet inntrykk for januar. Salgstallene spriker i begge retninger, men flere skuffer med svak omsetning i januar.

PepsiCo leverte et resultat for fjerde kvartal på 1,78 milliarder dollar eller 1,06 dollar per aksje. Sammenlignet med samme periode året før endte resultat på 1,1 milliarder dollar eller 65 cents per aksje.

Oljeprisen klatret med 3,5 prosent, eller rundt to dollar, til 59,71 dollar fatet. Dette er den høyeste oljeprisen så langt i år.

Oljeprisen klatret etter at Occidental Petroleum Corp. måtte stenge produksjonsfeltet Elk Hills i California. Feltet som produserer 120.000 oljeekvivalenter daglig måtte stenges grunnet en brann som skal ha skadet fire personer.

Selskapet sier at de ikke vil være i stand til å møte forpliktelsene de har til sine kunder, og det er ikke fastsatt noen tidsfrist på når produksjonen vil starte opp igjen.

Andre medier mener at den kalde vinteren er årsaken til oljeprisoppgangen.

- Forlengede værrapporter beskriver en veldig kjølig fremtid og dette vil tømme energilagrene, sier John Person, president hos National Futures Advisory, ifølge Marketwatch.

Dagens nøkkeltall
Dow -0,23% til 12.637,63

Nasdaq -0,07% til 2.488,67

S&P 500 -0,12% til 1.448,31

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere