*Nettavisen* Nyheter.

Ny fildelingsgigant må i retten

Skal nå tvinges i kne av piratjegere.

17.03.09 12:36

Det er ikke bare The Pirate Bay som for tiden gjennomgår harde slag i rettssalen. Verdens største nettsted for BitTorrent, Mininova, må nå forsvare seg i retten mot den kjente antipiratorganisasjonen BREIN. BREIN har tidligere langt på vei tvunget kjente Demonoid i kne.

En av verdens største nettsteder
Mininova er en av verdens største nettsteder. På Alexas liste over verdens største nettsider er de nå rangert som nummer 85. Den reelle plasseringen er betydelig høyere, da listen blant annet lister opp alle nasjonale versjoner av store nettsteder som Yahoo, Google, Ebay og lignende. Blant annet er det 15 lokale varianter av Google som ligger før Mininova på lista.

Ifølge egen statistikk har nettstedet godt over én million torrent-filer i sin database, og nettstedets brukere laster ned mellom 100 og 130 torrent-filer i sekundet.

Har vært i samtaler
De to aktørene har i lengre tid vært i samtaler der BREIN har forsøkt å få Mininova til å automatisk filtrere ut de torrent-filene som lenker til opphavsrettsbeskyttet materiale. Mininova på sin side mener det må være mer enn nok at de har en policy på å fjerne torrent-filer hvis personen eller selskapet som sitter på opphavsretten ber om det.

I motsetning til The Pirate Bay fjerner Mininova filer etter slike forespørsler. The Pirate Bay er notorisk kjent for å sende meget grove og latterliggjørende svar tilbake om de får slike forespørsler.

Ønsker ikke å stoppe hele nettstedet
BREIN ønsker denne gangen ikke å presse Mininova til å legge ned sin virksomhet, og nettstedet blir ikke sammenlignet med The Pirate Bay. En vesentlig forskjell fra The Pirate Bay er nemlig at Mininova ikke har en egen åpen tracker, den viktige serverstrukturen som i utgangspunktet må være på plass for at fildeling over BitTorrent fungerer.

Les også: Slik fungerer BitTorrent

Har en betydelig lovlig andel
Det hjelper nok også på for anseelsen til Mininova at selskapet driver omfattende distribusjon av lovlig materiale. Gjennom Mininova kan opphavspersoner registrere seg gratis og få verifisert sitt materiale, og ikke minst hjelp til å distribuere sitt materiale gratis.

Mer enn 1000 aktører verden over benytter dette for å få distribuert spill, musikk, podcaster og mye annet. NRK har blant annet benyttet seg av muligheten, og det samme har den store kanadiske kringkasteren CBC gjort helt fra starten av.

Spørsmål om filtrering
BREIN ønsker rett og slett at Mininova skal pålegges å automatisk filtrere ut filene som lenker til opphavsrettsbeskyttet materiale. Mininova har tidligere sagt at de er altfor store til å kunne filtrere hver enkelt fil.

- Saken vil ikke konkludere mye om legaliteten til torrent-nettsteder, men det vil gi et innblikk i hva slags tiltak BitTorrent-nettsteder og lignende tjenester må ta for å være sikker på at de ikke linker til ulovlig inneholder, forteller Mininova-sjef Erik Bubbelboer til TorrentFreak.

- Mer spesifikt, så vil det avgjøre spørsmålet om en nettsideeier aktivt må filtrere innhold. Eller sagt på en annen måte: Er informasjon om hvordan en kan få fjernet innhold tilstrekkelig eller ei?

Krever filtrering
BREIN på sin side mener at en filtreringsløsning må på plass, og hevder at rundt 90 prosent av innholdet på siden leder til ulovlig materiale.

- Et slikt system er absolutt ikke nok for en side som bruker uautoriserte filer, strukturelt og systematisk, sier BREIN-sjef Tim Kuik ifølge TorrentFreak.

Mener de opererer innenfor loven
Personene bak selskapet mener at de har loven på sin side når de nekter å implementere aktive filtre.

- Vi er sikre på resultatet av rettssaken, og vi tror ikke at Mininova vil forsvinne, slår han fast.

Spørsmålet kan i stor grad sammenlignes med problemene YouTube har hatt: Skal de implementere teknologi som gjenkjenner ulovlig innhold, eller skal en vente på at opphavsmennene krever at videoer skal fjernes. YouTube har som kjent strammet inn sin policy i stadig større grad.

Den sivile rettssaken er bare berammet til bare én dag 20. mai.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.