RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny forsker mistenkt for juks

Universitetet i Oslo (Arkivbilde).
Universitetet i Oslo (Arkivbilde). (TV 2)
Sist oppdatert:
Universitetet i Oslo har satt ned en granskingskomité etter sterk mistanke om nytt forskningsjuks.

- Det foreligger ingen tilståelse i denne saken, men vi har svært gode grunner til mistanke når det gjelder en artikkel her ved Universitetet i Oslo og en doktorgrad ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, sier rektor Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Han betegner saken som «uheldig for universitetet», og «noe de helst skulle vært foruten».

Se innslaget fra 1830-nyhetene her

Satt ned utvalg
Universitetet i Oslo og universitetet på Ås vil nå sette ned en uavhengig granskingskomité for å gå gjennom alt forskningsarbeidet som er utført av den 48 år gamle forskeren og professoren.

Forskeren, som hadde sin hovedstilling ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, sluttet der i 2005, etter å ha vært ansatt i ni år. Den erfarne forskeren jobbet også ved Universitetet i Oslo, men sluttet etter at han ble konfrontert med mistenkelige forhold ved hans forskning.

48-åringen har først og fremst jobbet med økologiske problemstillinger, og undersøkt samspillet mellom jord, sopp og planter under tropiske og tempererte forhold. Han har også hatt betydelig aktivitet knyttet til biologisk mangfold, og har skrevet en rekke bøker og artikler i vitenskapelige tidsskrifter.

Legger frem rapport
Han var også ansatt i deltidsstilling som professor ved Universitet i Oslos Senter for utvikling og miljø (SUM) frem til sommeren 2006.

Tidligere i år ble det avslørt at tannlege og lege Jon Sudbø hadde drevet omfattende forskningsjuks. Rektor Geir Ellingsrud frykter likevel ikke et skred av nye forskeravsløringer i kjølvannet av de to sakene.

- Jeg håper ikke det, men det alltid en viss sannsynlighet for nye avsløringer, sier han til Nettavisen.

Granskingskomitéen skal avgi sin rapport til Universitetet for miljø- og biovitenskap og Universitetet i Oslo innen 8. januar 2007.

Forskningsrådet ble advart
Norges Forskningsråd ble advart mot mulig forskningsjuks knyttet til den aktuelle forskeren og prosjekter de hadde delfinansiert i slutten av juni 2005. Imidlertid overså Forskningsrådet at forskeren også var leder for et annet og pågående forskningsprosjekt i programmet Etikk, samfunn og bioteknologi ved Universitetet i Oslo.

Ifølge en pressemelding fra Forskningsrådet har forskeren ledet prosjekter som tilsammen har mottatt cirka 10 millioner kroner i perioden 1997 til 2006.

- Vi forutsetter at disse prosjektene vil inngå i de to universitetenes gransking, skriver administrerende direktør Arvid Hallén.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere