*Nettavisen* Nyheter.

Ny forskning viser at bildet av Alan Kurdi (3) forandret migrasjonsdebatten

Bildet av Alan Kurdi som blir båret av en tyrkisk politimann etter at han druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, gikk verden rundt i september. Foto: Nilufer Demir (Afp)

Har analysert nesten 3 millioner innlegg på sosiale medier.

Alan Kurdi (3), druknet da familien hans var på vei fra Tyrkia til Hellas og båten de satt i sank.

Bildet av kroppen til Alan i armene til en tyrkisk politimann som løftet ham opp fra stranden i Bodrum i Tyrkia, gikk verden over i september.

Ved University of Sheffield har forskere nå analysert nesten 3 millioner innlegg på sosiale medier som kom i etterkant av bildene, skriver Aftenposten i søndagens avis.

- Det viktigste vi har funnet, er at ett bilde kan ha en kraft i seg som endrer den offentlige debatten til å gå fra en debatt om innvandring til å bli en debatt om enkeltindivider på flukt, sier forsker Lin Prøitz til avisen.

Det forskerne ser tydelig, er hvordan bildet i løpet av bare timer fikk fra tyrkiske nyhetsmedier til nesten 20 millioner mennesker. Mange startet å snakke om «flyktninger» i stedet for «migranter».

På Google og Twitter var ordene «refugees» og «migrants» omtrent like mye brukt. Dagen da bildet av Alan ble oppdaget og spredte seg over hele verden, økte bruken av ordet «refugees» i været.

Også Facebook-gruppen til organisasjonen Refugees Welcome to Norway, fikk et langt høyere medlemstall i etterkant av bildene av Alan.

Alans far, Abdullah al-Kurdi, mente det var riktig av mediene å bruke bildene av den druknede sønnen hans.

– Folk må ikke se bort fra disse forferdelige tingene som skjer på veien til Europa, bare fordi vi ikke kan få visum, sier Abdullah al-Kurdi til den tyske avisen Bild.

Under flukten over Middelhavet døde også Alans mor Rehan Kurdi og storebroren Galip (5).

Familien fra den krigsherjede byen der jihadister fra ekstremistgruppa IS nå styrer.

Les også: Nordmenn har gitt 30 millioner til flyktningene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag