RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny iPod imponerer ikke

Sist oppdatert:
iPod Nano er kanskje verdens mest populære mp3-spiller, men holder den nye utgaven mål?

Det er ingen hemmelighet at iPod har en markedsandel på mp3-spillermarkedet som mangler sidestykke. Rundt tre av fire mp3-spillere som selges kommer fra Apple, og Nano har vært den mest populære av de alle.

Helt ny, lite nytt
Den nye iPod Nano viderefører det vi ble kjent med i den første utgaven, uten at det er blitt noe revolusjonerende nytt, selv om Apple sier de har redesignet den fra bunnen av. Først og fremst har de forsøkt å forbedre løsningene. Det betyr betydelig bedre batterikapasitet. Nano har nå en kapasitet på opp til et helt døgn, noe som er en stor forbedring for forgjengeren.

Skjermen har også blitt mer lyssterk. Dermed blir den langt bedre å bruke i sollys. På toppen av det hele er den nå selvsagt mulig å få Nano med hele åtte gigabyte lagringskapasitet. Det gir plass til rundt 2.000 sanger av normal størrelse.

Apple skryter også av at spilleren har blitt mindre, men dette er så lite at du ikke vil legge merke til det. Rent størrelsesmessig er gamle og nye Nano praktisk talt identiske.

Tilbake til Mini-tiden
Det som derimot har blitt forandret er designet. Mens den gamle Nanoen hadde en sexy blankt overflate som var svart eller hvit, har nye Nano hentet tilbake designet vi husker fra iPod Mini. Det betyr klare farger på et ytre av aluminium, og de karakteristiske runde kantene.

Når sant skal sies så minner spilleren langt mer om en forminsket Mini, enn den elegante Nano. Det er ikke nødvendigvis en negativ ting, men den har blitt annerledes og fremstår mindre luksuriøs.

Fordelen med designbyttet er at den mer rue overflaten ikke blir like fort stygg som det forgjengeren hadde en tendens til å bli.

Nå skal vi ikke mene alt for mye om designet fordi dette er en svært subjektivt. Men reaksjonene til dem vi har vist frem spilleren til har vært overraskende negative, med en klar overvekt av de som mener den har blitt mindre pen. Det gjelder både gutter og jenter. På forgjengeren var tilbakemeldingene unisont positive.

Lettere å finne frem
Når det kommer til brukervennligheten har ikke Apple gjort store forandringene, og det er bra. iPod er trolig markedets mest brukervennlige mp3-spiller. Den eneste virkelige forandringen som er gjort er å legge til en effektiv søkefunksjon.

Hvis du blar deg gjennom lange lister med sanger, så kan du nå også bla mye raskere enn tidligere. Dette gjøres brukervennlig ved at første bokstav i for eksempel sangen vises frem på skjermen over selve listen når du blar.

Lite fokus på lyd
Men la oss gå over til det som er viktig på en mp3-spiller, nemlig lyden. Her har det skjedd noe merkelig på nye Nano. iPod har aldri utmerket seg som spilleren på markedet med best lydkvalitet, og nye Nano gjør ikke dette ryktet bedre.

De medfølgende øreproppene er mindre enn tidligere, men skal ifølge Apple likevel gi bedre lyd. Sannheten er at disse hører hjemme på søppeldynga. Rent motemessig er de korrekt, men lydkvaliteten er bortimot forferdelig.

Med ørepropper av langt bedre lydkvaliteten bedre, men vi hadde problemer med å få lydbildet til å åpne seg. Lyden ble ganske innelukket uansett hvordan vi stilte på EQ-innstillingene, og særlig ble bassen lite fyldig. Skurring kommer også ganske fort frem når lyden skrus opp over 3/4.

Når vi til slutt puttet på et Koss-hodesett av høy kvalitet åpnet lydbildet seg noe mer, men bassen ble likevel for svak. Det største problemer var likevel at spilleren mangler helt evnen til å gi nok kraft, og skurring er et ganske normalt fenomen.

Kapasitet fremfor kvalitet
Det er åpenbart at den økte batterikapasiteten har gått ganske kraftig på bekostning av lydkvaliteten. Det er ingen enkel oppgave å gjøre en spiller mindre, gi den bedre batterikapasitet og bedre lyd. Apple sier at nye Nano er redesignet helt fra bunn, men de ikke kommet i mål med lyden.

Likevel er det slik at 95 prosent av de som kjøper denne spilleren likevel ikke vil tenke over dette. De som allerede er en lykkelig eier av iPod, og som benytter de medfølgende øreproppene, er i utgangspunktet som regel ikke veldig opptatt av å få den aller beste lydkvaliteten.

Konklusjon

iPod Nano er en relativt liten oppdatering av den gode gamle Nano, og er funksjonsmessig praktisk talt identisk. Liker du Nano fra før, vil du neppe bli skuffet. Bedre batterikapasitet, lavere pris og lysere display er en fin bonus.

Creatives Zen V (Plus) er denne spillerens mest åpenbare konkurrent, og både funksjons- og lydkvalitetsmessig er Creative-spilleren overlegen. Nano er derimot bedre på brukervennlighet og batterikapasitet, mens prisen er omtrent den samme.

Zen er tykkere, men betydelig kortere enn Nano. Rent utseendemessig har trolig Nano fortsatt et lite fortrinn, men den har mistet litt av den elegansen som den tidligere var så kjent for. iPod er derimot tilgjengelig i større kapasitet.

iPod Nano har på en måte gått to skritt frem og to tilbake. Den har blitt bedre der den var dårlig, men mange ser ut til å mente at den ikke er elegant som den var, og lyden har ikke utviklet seg i riktig retning.

Spilleren sitter likevel med flere trumfkort: iTunes har en tilhengerskare som mener at programmet i seg selv er et avgjørende argument for å kjøpe iPod. Spilleren er også fortsatt det moteikonet Apple har klart å utvikle over de siste årene.

Vi er ikke i tvil om at dette kommer til å fortsette å være en av verdens mest populære mp3-spillere, men den er neppe verdens beste.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere