RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny irakisk oljelov rundt hjørnet

Sist oppdatert:
En ny irakisk oljelov er nært foreståede og den skal blant annet løse striden med de kurdiske selvstyremyndighetene.
Det går frem av en artikkel i The Independent on Sunday som TDN Finans har gjennomgått. Ifølge et utkast av loven som Independent har fått tilgang på skal loven åpne for produksjonsdelingsavtaler på minst 30 år, noe som er uvanligt langt i forhold til stardene ellers i oljeverdenen.

Utkastet som avisen har fått tilgang til stammer fra juli, men det skal ikek ha vært gjort større endringer i forhold til sluttforslaget som nå skal være rett før det blir fremlagt for det irakiske parlamentet.

Forslaget skal ifølge Independents kilder ha vært luftet med store oljeselskaper, amerikanske myndigheter og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Independent on Sundays kilder opplyser at det vil bli etablert regionale
oljeselskaper som skal håndtere produksjonsdelingsavtalene, noe som ifølge
avisen er med å løse striden med de kurdiske selvstyremyndighetene, skriver TDN Finans.

I tillegg til å fastsette produksjosndelignsavtaler på inntil 30 år så skal oljeselskapene kunne beholde inntil 75 prosent av resultatet frem til de initielle utviklingskostnadene er dekket, og deretter 20 prosent, som ifølge avisen er det dobbelt av raten i
"mer stabile land".

Oljeselskapene står fritt til å ta overskuddet ut avlandet skattefritt, men er objekt for en 12,5 prosent royaltyskatt.

Videre heter det at all uenighet med et utenlandsk selskap vil bli avgjort under internasjonale snarere enn irakiske forhandlinger, selv om det i et tidlig utkast ble vist til at ikke alle land aksepterer slike forhandlinger, melder TDN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere