SV har forlatt Hurdalsjøen hotell, og nå sitter Arbeiderpartiet og Senterpartiet igjen og forhandler om en ny regjeringsplattform. Der skal landets kommende statsminister, Jonas Gahr Støre (Ap), også legge den kompliserte og viktige regjeringskabalen.

Nettavisen forsøkte seg på kabalen for et par uker siden, men nå som SV er ute av kampen om statsrådpostene, så må vi stokke om og legge kabalen på nytt.

Trepartikabalen: Dette kan bli Støres regjering

Arbeiderpartiet

Ved ren matematisk fordeling skal Arbeiderpartiet (Ap) ha 12 statsråder, dersom man danner en regjering med 19 statsråder. Erna Solberg har 20 statsråd, men distriktsministeren forsvinner etter ønske fra både Ap og Senterpartiet (Sp), så vidt Nettavisen forstår. Det er ingen selvfølge at det blir 19 statsråder, men det danner utgangspunktet for denne hypotetiske øvelsen.

Les også: Støres deadline: - Nå har vi satt ordentlig fart på prosessen med Sp

Utenriks, helse og arbeid vil være blant de høyest prioriterte Ap-postene i forhandlingene.

Rigmor Aaserud vil være en aktuell kandidat som ny parlamentarisk leder for Ap, og dermed blir igjen som partiets frontfigur i Stortinget.

Senterpartiet

Sp har 28 av de to partienes 76 mandater. Matematisk betyr det sju av 19 statsråder, men det er ikke utenkelig at partiet klarer å forhandle seg opp til en åttende statsråd.

Les også: Brutalt ærlige forsvarstopper: - Trump-avtalen banet vei for fullstendig kollaps

Når partiet skal inn i en mindretallsregjering er det sannsynlig at den mektige parlamentariske lederen, Marit Arnstad, forblir i Stortinget. Det fordi hun er blant de sterkeste og mest respekterte forhandlerne i Stortinget - noe som vil være svært verdifullt når Sp sitter i en regjering som er avhengig av å finne løsninger med partier i opposisjon.

Les også: Har minnet Vedum på løftet igjen og igjen - nå blir ikke samarbeidet noe av

Det kan åpne for at finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik havner i regjering. Gjelsvik er tredjemann i Sp sin Hurdal-delegasjon, sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Arnstad. Det betyr i praksis at han er mer betrodd enn nestlederne Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim, som ikke deltar i Hurdal.

En geografisk fordeling blir viktig for Senterpartiet, slik at alle landsdeler utenom Sørlandet, hvor partiet ikke har noen store profiler, må ha minst én statsråd.

Statsminister

Jonas Gahr Støre (Ap).

Finansminister

Senterpartiet, som juniorpartner av en betydelig størrelse i den nye regjeringen, har all rett på Finansdepartementet - slik det største partiet uten statsministeren har fått etter de tre siste regjeringsskiftene. Det tror vi også Sp ønsker seg.

I en flertallsregjering med SV antok vi at Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, var mest aktuell som finansminister, men med henne i Stortinget er partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) den mest sannsynlige kandidaten.

Dersom han ikke ønsker posten, er det kun Arnstad og finanspolitisk talsperson, Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vi antar som aktuelle. Det skal heller ikke avskrives at Sp gir fra seg finans mot en åttende eller niende statsrådpost.

Utenriksminister

Senterpartiet får neppe store gjennomslag for sin proteksjonistiske linje på handel, eller sitt ønske om å sette EØS-avtalen i spill. Dermed er det naturlig at Ap tar utenriksministeren.

Leder i utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), ansees som den mest aktuelle. Men den interne dragkampen om urixposten er i gang. Huitfelds nære allierte føler at hun er utsatt for drittpakker, skriver Dagbladet, etter at Ap-kilder hos DN og Vårt Land har vært kritisk til ideen om utenriksminister Huitfeldt.

Les også: Brutalt ærlige forsvarstopper: - Trump-avtalen banet vei for fullstendig kollaps

Men vi utelukker ikke at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, kan komme inn som et friskt pust i den posten i løpet av Støres tid som statsminister.

Avisa Oslo erfarer at Johansen har fortalt andre i Oslo Ap at han takker ja til å bli statsråd, dersom han får en slik telefon fra Støre. Han vil heller ikke takke nei til å bli utenriksminister, skriver AO.

Johansen har bred erfaring på utenriksfeltet, som avdelingsdirektør for bistandsdirektoratet Norad, feltarbeider i Røde Kors, generalsekretær i Flyktninghjelpen og statssekretær i Utenriksdepartementet ved to anledninger.

Forsvarsminister

Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe, er den klareste kandidaten til å bli forsvarsminister.

Hans aksjeposisjon i et oljeselskap gjør det nemlig umulig for ham å gjøre comeback som olje- og energiminister, og inntrykket til hans nye partikollegaer på Stortinget er at han lenge har posisjonert seg til å bli forsvarsminister.

Les mer: Ola Borten Moe eier ni millioner i oljeselskap: - Opp til andre å vurdere min habilitet

Justisminister

Trolig et departement som begge partiene ønsker, men hvor Ap sitter på de sterkeste kortene.

Tidligere justispolitisk talsperson, Hadia Tajik (Ap), kan være aktuell, men Nettavisen tror heller på hennes arvtager som talsperson, Lene Vågslid (Ap). 34-åringen har allerede åtte år bak seg i justiskomiteen, og nyter stor tillitt i å fronte partiets justispolitikk.

Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl er de aktuelle fra Sp, men disse mangler pondusen til Ap-kandidatene.

Arbeids- og sosialminister

Hadia Tajik er Arbeiderpartiets sterkeste nestleder og er aktuell også her. En sterk formidler som nok får velge post selv.

Vi tipper arbeids- og sosialminister, da arbeidsliv er et av partiets høyest prioriterte politikkområder, og et felt hvor Tajik trives. Under Aps partitime på Arendalsuka holdt Tajik hovedtalen, som i hovedsak handlet om arbeidslivspolitikk.

Ifølge Aftenposten skal LO-miljøet ønske seg tidligere LO Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes (Ap) i denne rollen.

Klima- og miljøminister

Nettavisen skrev allerede da det lå an til en trepartiregjering at Espen Barth Eide (Ap) var en sterk kandidat til denne posten.

Uten miljøpartiet SV i regjering går posten til Ap. Barth Eide, som har ledet partiets innsats i miljø- og energikomiteen de siste fire årene, er høyaktuell.

Han er i dag Aps klimapolitiske talsperson.

Næringsminister

Terje Lien Aasland (Ap), den 56 år gamle næringspolitikeren fra Skien er svært aktuell til posten. Aasland, med røtter fra industrien og som fagforeningsmann, er populær hos fagbevegelsen.

– Jeg har vokst opp i fagbevegelsen og har engasjementet mitt til politikken gjennom fagforeningen og fagbevegelsen, sa den tidligere energimontøren til FriFagbevegelse under valgkampen.

Aasland er ikke den eneste med en gryende næringsminister i magen. Både Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og Sps næringspolitiske talsperson, Geir Pollestad, er sterke navn til jobben.

Landbruks- og matminister

Senterpartiets kjernepost blir ingen dans på roser de neste årene, da landbruksministeren må stå til ansvar for et stort bondeopprør med høye forventninger til den nye regjeringen.

Geir Pollestad (Sp) er den heteste kandidaten på papiret, men vi ser for oss at han får en større rolle i regjeringen. Dermed står stortingskandidatene Sandra Borch (Sp) og Nils T. Bjørke (Sp) igjen som de sterkeste kandidatene.

Bjørke er tidligere leder av Norges Bondelag, og Sps sterkeste kort fra Vestland, men vi tror den profilerte Sandra Borch fra Troms får jobben.

Olje- og energiminister

Det er nemlig her vi tror Geir Pollestad (Sp) får sitt nye virke. Jærbuingen har ledet næringskomiteen i fire år, og er klar for større oppgaver. Han har to år bak seg som statssekretær samferdselsdepartementet, samt et kort opphold i samme rolle i olje- og energidepartementet.

Både Barth Eide og Skjæran i Ap kan være aktuelle. Da det lå an til trepartiregjering ble førstnevnte utpekt til denne rollen av en rekke aviser.

Kommunalminister

Før SV gikk ut av sonderingene trodde vi Vedum skulle ta kommunaldepartementet, mens Arnstad tok finans og Sigbjørn Gjelsvik overtok hennes rolle som parlamentarisk leder. Uten SV tror vi Vedum tar finans, Arnstad forblir i Stortinget og at Gjelsvik blir kommunalminister.

Gjelsvik, som er fra Naustdal ved Førde, men representerer Akershus, har sittet i finanskomiteen med Vedum i fire år. Der har han gjort det meste av grovjobben i komiteen, mens Vedum har vært fri til å gjøre partilederjobben.

Ønsker man noen som vet hvor skoen trykker i regionreformen, vil fylkesordfører Ivar Prestbakmo i Troms og Finnmark, være en god kandidat.

Les også: På kollisjonskurs med egen partileder Trygve Slagsvold Vedum: - Vi vil ikke

Han var med å forhandle Troms inn i Troms og Finnmark, under tvang fra Solberg-regjeringen, og står nå klar til å ta de med ut igjen. Han er også aktuell som samferdselsminister, dersom Sp ender med denne posten.

Samferdselsminister

En post som i teorien passer distriktspartiet Senterpartiet godt. Nettavisen er kjent med at Marit Arnstad ikke ønsker at partiet tar på seg denne posten, men at det ikke er full enighet om dette i partiets stortingsgruppe.

Arnstad har som vane å få viljen sin, og derfor peker vi på Ap-nestleder Bjørnar Skjæran. Han er med å forhandle i Hurdal og skal inn i regjeringen. Det finnes ingen åpenbar rolle for Skjæran, men han skal selv ha næring og samferdsel som sine hovedønsker, etter det Nettavisen forstår.

Hos Ap kan også samferdselspolitisk talsperson Sverre Myrli være aktuell, men knappen settes altså på biljardspiller og tidligere gårdbruker Skjæran fra Lurøy på Helgeland.

Helse- og omsorgsminister

Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, er soleklar favoritt til jobben. Hun har over seks år bak seg i helsekomiteen, og har vært talsperson siden 2017.

Kollega i helsekomiteen, Kjersti Toppe (Sp), er også en kandidat, men helse er såpass viktig for Ap at de vil prioritere det høyt i forhandlingene.

Les også: Sp-topp i Alta: - Jeg håper for alt i verden at hun blir ny helseminister

Det vil være krevende for Støre å gi jobben til Toppe, da Kjerkol er den eneste høyaktuelle trønderen Ap har i sin kortstokk.

Kunnskaps- og integreringsminister

De siste årene har Ap vært hovedopponenten mot Høyres skolepolitikk, og vil derfor ha denne posten for seg selv. Skolepolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg, som er nært alliert med Utdanningsforbundet, er et aktuelt navn.

Han er en av få unge menn i Ap som er aktuell i regjering.

Les også: Unio ut med kravliste til regjeringsmakkerne Støre og Vedum

Det kan være at integreringsporteføljen flyttes til et annet departementet.

Forsknings- og høyere utdanningsminister

Dersom Støre-regjeringen beholder todelingen av kunnskapsdepartementet, gir det mening at Ap tar skolepolitikken og Sp høyere utdanning, all den tid Ap har prioritert skole i valgkampen, mens Sp har hatt utdanning i distriktene som en hjertesak siden 2019-valgkampen.

Med Kjerkol som helseminister, kan det bli vanskelig å finne en plass til helsepolitiker Kjersti Toppe (Sp). For kjønnsbalansen sin del har Sp behov for en tredje kvinnelig statsråd. Dermed peker Marit Knutsdatter Strand (Sp) fra Oppland seg ut til denne posten.

29-åringen fra Oppland sitter i utdanningskomiteen, og har vært mer profilert på høyere utdanning enn på skolefeltet.

Barneminister

Barne- og familiedepartementet får trolig et navneskifte. Familiedelen kom inn sammen med KrF i 2019, da Kjell Ingolf Ropstad tok over departementet.

Ap er mest aktuell til denne posten, og her er det en mulig åpning for både fylkesrådsleder Tonje Brenna i Viken og tidligere forbundsleder Trine Lise Sundnes i LO Handel og kontor.

Sundnes ble nettopp valgt inn på Stortinget fra Oslo, og er en ønsket statsråd fra enkelte i LO. Men Nettavisen holder en knapp på Brenna som en mulig stjerne i en ny regjering. Hun er en uredd og sterk debattant, med erfaring fra AUF og som Utøya-overlevede, og nå som fylkesråd i Viken.

Ifølge VG kan Marte Mjøs Persen, som er avtroppende Bergen-ordfører og nyvalgt stortingsrepresentant, være aktuell. Kulturmiljøet i Bergen har lansert Persen som en mulig kulturminister, skriver Bergensavisen. Det at Vestland står svakt i regjeringskabalen taler til fordel for Persen, som kan bekle en rekke rolle.

Kultur- og likestillingsdepartementet

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Anette Trettebergstuen kan bli Aps eneste statsråd fra Innlandet i regjeringen. I media og i det politiske Norge er hun konsensusvalget som kulturminister.

Med kvinnepolitisk talsperson Trettebergstuen i rollen, kan likestillingsporteføljen fort finne veien tilbake inn i kulturdepartementet.

Utviklingsminister

Senterpartiet ønsker at nestleder Anne Beathe Tvinnereim får en utenrikspost, og bistandsrollen er mest nærliggende.

Tvinnereim, som snakker flytende spansk, har god erfaring på utenriks, med seks år hos UD, inkludert som ambassadesekretær i Mosambik. Hun dekker partiets venstrefløy i lederskapet.

Les også: Erna Solberg har flesket ut 282 milliarder kroner i bistand: – Virker ikke

Raymond Johansen er det mest nærliggende valget fra Ap.

Fiskeri- og sjømatminister

Fiskeriposten skal helst innehas av en nordlending. Fiskeripolitisk talsperson i Ap, Cecilie Myrseth, er den klare kandidaten. De fleste andre som kan være aktuelle er nemlig bønder, og uten erfaring som fiskeripolitikere. Herunder Borch og sortlending Willfred Nordlund i Sp og Skjæran i Ap. Dermed er Myrseth det åpenbare valget.