*Nettavisen* Nyheter.

Ny kamp om bokavtalen

En felles bokbransje er dypt uenig i Konkurransetilsynets forslag til ny bokbransjeavtale. Den avviker fra det de ble enige med Moderniseringsdepartementet om i desember.

13.01.05 09:59

Rett før jul ble moderniseringsministeren og en felles bokbransje av bokhandlere og forleggere enig i å innføre en ny avtale allerede fra 1. mai. Avtalen kom i stand etter at moderniseringsminister Morten Meyer truet med å slippe fri alle bokprisene allerede fra 1. januar i år.

- Vi er glad for at Meyer lyttet til oss og vi mener at vi kan greie å innfase en ny avtale til 1. mai på en profesjonell måte, sa nestleder i Bokhandlerforeningen Anne Carine Tanum etter møtet i 15. desember.

Går mot seg selv
Avtalen som ble presentert og gjengitt av Morten Meyer og Moderniseringsdepartementet i desember sa at skolebokmonopolet og faste priser for universitets- og høyskoleskulle gjelde til 1. januar 2006, mens frislippet av pris på grunnskolebøker skal skje 1. juli til samme år.

Men det er ikke Konkurransetilsynet, som er underlagt departementet enig i.

I høringsutkastet til ny avtale går tilsynet mye lenger enn det partene i bokbransjen ble enige med Meyer om, melder Dagens Næringsliv.

Konkurransetilsynet vil slippe fastprisene på lærebøker for høyskole alllerede fra 1. mai i år. Tilsynet foreslår også at fastprisens periode forkortes ytterligere selv om bokbransjen i sitt forslag har forkortet sin fastpris-periode betraktelig.

Overrasket over endringer
- Selv om jeg egentlig ikke blir overrasket over noe lenger, så er jeg overrasket over at høringsutkastet avviker i så stor grad fra bokavtalen som vi ble enige om, sier Forleggerforeningens leder, Bjørn Smith-Simonsen til Dagens Næringsliv.

Innen 1. mai skal alle formaliteter i den nye avtalen være klare. Bokbransjen forbereder nå sitt høringsutkast, men sier at de vil kjøre hardt på sitt forslag til avtale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag