RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny karriere for børssvindleren

Sist oppdatert:
Mannen som veltet ærverdige Barings Bank gjør ny karriere.
Mannen som spekulete bort den tradisjonsrike Barings Bank på 90-tallet, blir toppsjef for den irske fotballklubben Galway United.

Det skriver Svenska Dagbladet.

De siste to årene har Leeson arbeidet med klubbens økonomi. Laget ligger på tiendeplass i den nest høyeste divisjonen i Irland.

Rett i grøfta
Nick Leeson er mannen som midt på 1990-tallet klarte å kjøre en av Englands mest tradisjonsrike banker, Barings Bank, rett i grøfta med tap på ni milliarder kroner. Dermed var 233 års bankhistorie over.

Leeson drev hasardiøs spekulasjon i diverse aksje- og renteinstrumenter med påfølgende skjuling av tap for så å doble investeringen for å tjene tilbake det tapte. Resultatet var at tapene bare ble større og større.

Tapte alt på Nikkei-indeksen
Gjennom kontoen 88888 skjulte Leeson sine tap. Kontoen var opprettet for å skjule et tap fra en mindre erfaren kollega på 250.000 kroner, men nå ble den fort fylt opp av dårlige plasseringer fra Leeson.

Han satset stort på at Nikkei-indeksen i Tokyo skulle holde seg over 19.000 poeng. Kun kort tid etter kom det et jordsjelv som sendte Nikkei-indeksen ned syv prosent. Tapet var på 512 millioner dollar.

I løpet av de neste tre månedene i 1995 kjøpte han mer en 20.000 future-kontrakter til en verdi av 3,6 milliarder pund på at Nikkei-indeksen skulle stige til over 19.000 poeng igjen.

Det skjedde aldri og medførte et tap for Barings Bank på nærmere syv milliarder kroner.

Da Leesons dobbeltspill tilslutt ble avslørt hadde han tapt 1,3 milliarder dollar, eller nærmere ni milliarder kroner.

«Unnskyld»
Barings Bank, Englands eldste bank, og som hadde dronningen av England på kundelisten, måtte informere den engelske sentralbanken «The Bank of England» at hele egenkapitalen var borte.

Leeson stakk fra kontoret to dager før sin 28. bursdag. Alt han forlot seg på kontoret var en lapp på pulten hvor det stod skrevet «unnskyld».

Han ble arrestert på flyplassen i Frankfurt på vei hjem til London i 1995. Han prøvde å unngå utlevering til Singapore, men mislyktes med det, og ble dømt til seks og et halvt års fengsel i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere