Ny kjøttdeiginnpakning kan føre til farlig smitte

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Spar og Meny har tatt i bruk en ny pakkemetode som øker sjansen for smitte av den farlige E. coli-bakterien.

30.08.13 10:59

I Norge har den vanlige måten å selge kjøttdeig vært i pakker fylt av vakuum- eller oksygenfri pakkegass. Men nå har en ny metode blitt innført, der man i stedet fyller pakken med høyoksygen, skriver VG fredag. Ifølge avisens undersøkelse er det bare Spar og Meny som selger denne kjøttdeigen i Norge. Den nye metoden gjør at kjøttet ser rødere, og kanskje mer apetittelig ut i butikkdisken. Men når kjøttet tas ut for å stekes, er fargen allerede gråaktig. Dermed er det ikke lett å kontrollere om kjøttet faktisk er gjennomstekt ved matlaging.

Det er altså ikke snakk om en ny type kjøttdeig som kan være farlig, men måten kjøttet er pakket inn som bekymrer forskerne. Matforskningsinstituttet Nofima har undersøkt sammenhengen mellom fargeendring ved steking og antall bakterier som blir drept. De frykter fargen på kjøttet i den nye forpakningen lurer folk til å steke kjøttet for lite. Når kjøttet ikke er gjennomstekt øker nemlig sjansen for at den farlige E. coli-bakterien overlever.

Rått kjøtt ser stekt ut
Om du lager hjemmelagde hamburgere at kjøttdeig, skal kjøttet stekes til temperaturen i midten holder minst 71 grader for at de skal være trygge å spise, forklarer Nofima-forsker Solveig Langsrud.

Kjøttdeig pakket i høyoksigen ser imidlertid stekt ut ved langt lavere temperatur.

– Kjøtt som er pakket med høyoksygen ser gjennomstekt ut allerede ved 60 grader, sier forsker Oddvin Sørheim hos Nofima til VG.

Les også:

Det øker smittefaren for E. coli, forklarer forkler ved Veterinærinstituttet, Anne Margrete Urdal. Hun peker på at kjøttdeig er ekstra utsatt for slike bakterier sammenlignet med vanlig kjøtt, fordi overflatebakteriene på kjøttet blandes inn i produktet.

Fire av ti vurderer ut fra farge
Matforskningsinstituttet har gjennomført laboratorieforsøk som viser at det er vanskelig å måle temperaturen når kjøttet stekes. Dermed kan man heller ikke bruke temperatur som en indikator på at kjøttet er stekt godt nok. Dessuten er det ikke mulig å få tak i egnede termometer til å måle temperatur ved steking i den vanlige handelen.

Nofima gjorde også en undersøkelse blant norske forbrukere der de spurte hvordan folk bedømmer om kjøttet er gjennomstekt. 38 prosent svarte at de bruker fargen inni kjøttet, eller fargen på saften fra kjøttet som indikator. De aller fleste svarte at de bruker egen erfaring til å bedømme. 24 prosent av de som var med i undersøkelsen sa også at de foretrekker at hamburgeren er rosa i midten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Lovlig
Selv om pakking av kjøttdeig i høyoksigen er tillatt i EU og EØS-området, kjenner ikke Mattilsynet til at dette har vært vanlig i Norge. De oppfordrer forbrukeren til å sjekke emballasjen på produktet. Alle kjøttprodusenter er forpliktet til å informere om hvordan kjøttet skal behandles for at det skal være trygt.

Det er imidlertid ikke krav om at produsenten opplyser hva slags gass som er brukt for at kjøttet skal holde seg i pakningen.

– Kjøttet er korrekt merket med en detaljert tilberedningsanvisning, og med informasjon om at det er «Pakket i beskyttende atmosfære». Mattilsynet har vært informert om på hvilken måte kjøttet er merket, og har slått fast at merkingen er i henhold til reglene, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt hos NorgesGruppen til VG.

Mangler data
Det var i 2006 at vi så det hittil største utbruddet av E-coli her i landet. En fire år gammel gutt døde etter å ha fått i seg bakterien, og totalt 17 pasienter ble rammet. Etter dette ble det satt i gang en omfattende kartlegging av forekomsten av bakterien hos sau. Men hos storfe, som sammen med svin utgjør basisen i de fleste farser og kjøttdeiger, er det ikke gjort noen tilsvarende undersøkelse. Dermed mangler forskerne data over utbredelsen av e-coli i kjøttdeig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.