*Nettavisen* Nyheter.

Ny konflikt om Falklandsøyene

Foto: Scanpix (AFP Scanpix)

Denne gangen krangler Argentina og Storbritannia om det under havet.

28 år etter at Argentina hevdet suverenitet og invaderte Falklandsøyene, er det fremdeles mye spenning mellom de to landene når det gjelder den lille øygruppa i havet utenfor Argentina.

Og konflikten blusset opp for rundt en måned siden, da britene sa de vil foreta prøveboring etter olje i havet utenfor øyene. Det har irritert Argentina, og tirsdag denne uken fulgte myndigheter der opp med å kreve at alle skip som skal gjennom deres farvann, må søke om tillatelse på forhånd. Det melder BBC.

Ressurser
- Det er ikke bare for å beskytte Argentinas suverenitet, men også for å beskytte ressurssene i området, sier stabssjef Anibal Fernandez. Kravet om å søke tillatelse på forhånd gjelder også skip som skal til de andre britiske øyene i området.

Britene på sin side sier kravet fra argentinerne ikke vil få konsekvenser for skipstrafikken.

- Reguleringer av argentinsk farvann er et ansvarsområde for argentinske myndigheter. Dette påvirker ikke Falklandsøyenes territorielle farvann, som kontrolleres av øyas myndigheter, opplyserbritisk UD i en pressemelding.

Bordet skip
Også tidligere denne måneden protesterte Argentina mot prøveboringen, som er forventet å starte i løpet av første halvår i år. Geologer mener det kan være snakk om store olje og gassreserver i havbunnen rundt øyene.

Frakteskipet Thor Leader, som seiler under britisk flagg, ble sist uke bordet da det lå til havn i argentinske Campana. Båten fraktet rør, som ifølge argentinske myndigheter skulle til Falklandsøyene, noe selskapet som står bak transporten, nekter for.

- Det fins bevis for at fraktskipet skulle brukes til å levere materialer knyttet til oljevirksomheten. Dette er en lovstridig virksomhet som Storbritannia driver ved Las Malvinas, sier tjenestemenn i Buenos Aires

Historie
Den snart 30 år gamle konflikten hadde pågått over tid, men eskalerte raskt da Argentina invaderte i 1982, og hevdet suverenitet over øyene - som de kaller Malvinasøyene.

Britene sendte en gruppe soldater som raskt fikk gjenerobret kontrollen, men den korte krigen kostet 649 argentinske soldater livet, mens det på motsatt side ble drept 255 britiske.

Falklandsøyenen dekker drøye 12.000 kvadratkilometer og har 3000 innbyggere.

Storbritannia har ved flere anledninger avvist å diskutere suvereniteten, senest i januar i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.