Forskere har påvist en ny variant av korona-viruset sars-cov-2 i Angola, som har flere mutasjoner enn noen annen tidligere kjente varianter.

Den nye varianten, som har hele 34 mutasjoner, ble påvist hos tre passasjerer som fløy fra Tanzania til Angola i februar måned. Den nye muterte varianten har foreløpig fått navnet A.VOI.V2.

Les også: 4000 koronadøde på et døgn - «et biologisk Fukushima»

Oppdagelsen ble gjort i forbindelse med en studie utført av forskere ved universitetet KwaZulu-Natal i Sør-Afrika og det angolanske helsedepartementet. Studien er ennå ikke fagfellevurdert, men er omtalt av det anerkjente naturvitenskapelige tidsskriftet Nature.

- Her er et eksempel at Angola er langt bedre i testing ved riksgrensen enn Norge. En retningslinje fra den angolanske regjeringen gir innsikt i Afrikas epidemiske hendelser. Takket være de strenge reglene for tester og karantene for flyreisende til Angola, var disse forskere i stand til å finne mange infiserte mennesker, inkludert personer med sars-cov-2-variantene B.1.1.7 og B.1.351, sier professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, til Nettavisen.

Klein viser til henholdsvis den britiske varianten og den sørafrikanske varianten. Begge variantene er mer smittsomme og kan forårsake mer alvorlig sykdomsforløp enn de første korona-variantene.

Les også: Oslo kommune presiserer besøksregelen – gode nyheter for flere

- Tidligere ukjent variant

- I tillegg var reisende fra Tanzania vert for en tidligere ukjent variant - kalt A.VOI.V2. Den bærer flere mutasjoner i sitt genom enn noen tidligere oppdaget viruslinje. Den nye varianten har opptil 40 mutasjoner. Ingen av de tidligere sars-cov-2-variantene viser flere endringer, sier Klein.

Nye varianter blir gjerne omtalt i studier som enten VOC (variant of concern) eller VOI (variant of interest). Det vil si at det knyttes enten bekymring eller interesse for en gitt mutert variant.

Mens de britiske, brasilianske og sørafrikanske muterte variantene har blitt kategorisert som VOC-mutasjoner, blir den nye A.VOI.V2-varianten foreløpig omtalt som en VOI-mutasjon.

Det er så langt kategorisert hele 12.000 mutasjoner av koronaviruset sars-cov-2.

Les også: Dette er regjeringens plan for korona-sommeren 2021

- Haster med videre undersøkelser

Forfatterne bak studien mener varianten må undersøkes nærmere fordi den kan ha mutasjoner som kan unnslippe immunforsvaret.

«Selv om vi bare har påvist tre tilfeller med denne nye VOI-mutasjonen, haster det med videre undersøkelser fordi kilden til varianten, som er Tanzania, har en lite dokumentert epidemi og få offentlige helsetiltak på plass til å avverge spredning både innenfor og utenfor landet,» skriver hovedforfatteren bak studien, professor Tulio de Oliveira, på Twitter.

Klein sier det foreløpig er altfor tidlig å konkludere om hvorvidt varianten kan være mer smittsom eller farligere enn de første variantene av korona-viruset.

- I hvilken grad A.VOI.V2 er mer smittsom enn de andre tidligere variantene, enten det fører til spesielt alvorlige forløp og hvordan vaksiner beskytter mot det, kan ikke sies på dette tidspunktet, ettersom det ennå ikke er undersøkt tilstrekkelig. Det er også uklart om A.VOI.V2 kommer fra Tanzania, eller om de reisende hentet den ved andre grenser på vei til Angola, sier Klein.

- Imponerende

Ifølge studien har den nye varianten hele 34 mutasjoner, hvorav 14 mutasjoner er lokalisert på pigg-proteinet. Klein sier at enkelte av mutasjonene i den nye varianten kan tyde på at det kan ha innvirkning på både smittsomhet og immunitet.

- Flere av disse mutasjonene er også til stede i andre potensielt farlige viruslinjer og fortsetter å spre seg under positivt utvalg (naturlig seleksjon red.anm.), noe som betyr at disse mutasjonene sannsynligvis vil spre seg bredere. Et virus er en darwinistisk evolusjonsmaskin og A.VOI.V2 er overveldende imponerende for en virolog som meg, sier Klein.

Den nye varianten har blant annet mutasjonen E484K. E484K-mutasjonen blir beskrevet som en «fluktmutasjon» fordi den styrker virusets evne til å omgå kroppens immunforsvar. Både den sørafrikanske og den brasilianske variantene har E484K-mutasjonen.