Høyre er partiet som går mest fram på Sentios marsmåling for Nettavisen og Amedia. Partiet får en oppslutning på 24,7 prosent, og går fram 3,6 prosentpoeng fra februar.

Rødt suser også framover, og får sitt beste resultat noen sinne på Sentios målinger, med en oppslutning på 5,4 prosent. Men samtidig mister regjeringen flertallet.

Se resultatet for alle partiene lenger ned i saken.

- Venstre og KrF mot undergangen

Meningsmålingen, der folk er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen, er nemlig svært dårlig nytt for Erna Solbergs regjeringspartnere KrF og Venstre. KrF raser videre nedover til en oppslutning på 3,0 prosent, som er det dårligste resultatet Sentio har målt for partiet. Venstre holder seg også på et rekordlavt nivå, med en oppslutning på 2,3 prosent, det samme nivået som i februar.

- KrF og Venstre seiler mot undergangen. Det er ingen tvil om noe annet, det går bare rakt ned. Så dette er svært dramatisk, konstaterer administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard.

- Hva er hovedårsaken til denne krisen?

- KrF har jo hatt en nedadgående trend lenge, og særlig fra november har de falt på hver måling, sier Østgaard, og viser striden rundt partiets regjeringsvalg i fjor høst.

Han påpeker også at KrF ikke har en enkeltstående sak de nå har eierskap til, som kontantstøtten i sin tid. Målingen er også tatt opp uka etter Venstres landsmøte, uten at det har gitt noen utslag for Trine Skei Grandes parti.

- Venstre driver jo kontinuerlig med selvskading, og påfører seg det med intern uro. De har jo vaket rundt og under sperregrensen lenge nå, og sist gang de var på trygg grunn var for to år siden, sier Østgaard.

Totalt har Sentio intervjuet 1000 personer, i perioden fra 12-18. mars. Feilmarginen ligger mellom 0,9 og 3,4 prosent.

KrF og Venstre radert ut

Dersom dette hadde vært valgresultatet, ville KrF og Venstre sittet igjen med kun én stortingsrepresentant hver på Stortinget. Venstre ville bare fått inn en representant fra Oslo, og den plassen ville gått til partileder Trine Skei Grande om hun ryker ut av regjeringen, en plass som Guri Melby har i dag som vikar.

Mens KrF ville fått inn én representant fra Rogaland, og den plassen ville gått til fungerende KrF-leder Olaug Bollestad. Geir Toskedal er vara for henne i dag.

Begge partiene ville mistet sju stortingsrepresentanter hver.

- Dette er vi ikke fornøyd med. Nå er KrFs jobb nummer én å demonstrere at det betyr noe at vi er i regjering. Familiene skal merke at de får større valgfrihet. Vi vil sikre en distriktspolitikk som tar hele landet i bruk. Og vi skal fortsette å kjempe for verdens fattige og en klimapolitikk som gir neste generasjon en fremtid, er fungerende KrF-leder Olaug Bollestads kommentar til krisemålingen.

Heller ikke Venstres nestleder er særlig fornøyd.

- Det er ingen tvil om at vi opplever en krevende situasjon på målingene om dagen, og at vi har en stor jobb foran oss for å mobilisere foran lokalvalget. Denne målingen viser at en stor andel av våre velgere setter seg på gjerdet, og vi har tro på at det går an å få disse tilbake gjennom hardt arbeid, mye reising og ikke minst god politikk for lokalsamfunn over hele landet, sier nestleder Terje Breivik til Nettavisen.

For selv om Høyre går fram, ville det blitt regjeringsskifte i Norge med et slikt valgresultatet. Samlet får regjeringspartiene en oppslutning på 40,4 prosent, noe som ville gitt 67 mandater på Stortinget. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ville fått 91 mandater, og klart flertall.

I målingen går Arbeiderpartiet fram fram 27,4 til 27,7 prosent, men en større framgang har Rødt. Partiet får en oppslutning på 5,4 prosent, som altså er det høyeste nivået Sentio har målt for partiet.

(Artikkelen fortsetter under tabellen)

Rødt jubler over rekorden

Rødt-leder Bjørnar Moxnes jubler over rekorden.

- Det blir andre boller når dette blir valgresultatet og Rødt kommer inn på Stortinget med ti representanter, sier Moxnes til Nettavisen.

For i dag er han alene på Stortinget som Rødts eneste stortingsrepresentant. Om dette hadde vært valgresultatet, ville han fått hele ni nye stortingskolleger.

- Folk rister jo på hodet av denne regjeringen som bruker 280 millioner kroner på et idiotisk navneskifte for NSB, og Rødt har gått i spissen for å stanse denne uvettige pengebruken - og det vet jeg mange setter pris på, sier han.

Han mener Rødt får igjen for å være tydelige i mange saker.

- Vi har vært gjennom en vinter med rekordhøye strømpriser og livsfarlige utenlandske vogntog på norske vinterveier. Regjeringen har ikke løftet en finger for å gjøre noe med dette, mens Rødt har foreslått tydelige tiltak for å både hjelpe de som sliter med strømregningen og å få bort disse dødsfellene fra veiene våre, sier han, og påpeker:

- Regjeringen øker forskjellene både i by og land. Rødt er den tydeligste motstanderen av den politikken, og det får stadig flere folk øynene opp for, sier Moxnes.

Vedum: - En av de beste målingene

Men også Senterpartiet, som fikk sitt beste resultat siden EU-valget i 1994 i Nettavisen og Amedias februarmåling, holder seg høyt. Partiet får en oppslutning på 14,5 prosent, som er en nedgang på 1,1 prosentpoeng fra forrige måned.

Dette ville gitt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum åtte nye stortingsrepresentanter, og han ville totalt fått 27 representanter.

- Det er en av de aller beste målingene vi har hatt, sier Vedum til Nettavisen.

- Hva tror du er årsaken til at dere fortsetter å gjøre det så bra?

- Jeg tror mange er enige med oss om at vi er bekymret for sentraliseringen av politiet, man ser den uroen som er rundt ambulansetjenesten og at den lokale beredskapen er svekket. Vi har vært tydelige på at det må være tjenester nær folk, og at man må lytte til folk, og målinger på 14,5 prosent viser jo at det er mange som støtter tenkningen vår, at man skal se hele Norge, sier Sp-lederen.

Han understreker samtidig at de ikke tar noen stemmer for gitt.

- Vi har gradvis vokst, og så har vi hatt et nytt hopp nå, men vi må jo bare si hva vi mener. Og så bruker jeg veldig mye tid på å reise rundt i hele Norge, møte folk og diskutere ting. Jeg tror også den diskusjonen i vinter, der vi var veldig tydelige på at vi ønsker at en ikke skal ha for høy energipris i Norge, er mange enige i, sier Vedum.

- Hva er målet for lokalvalget til høsten?

- Målet er å være en av Norges tre største partier, men vi har ikke satt noe tall, sier han.

Frp nede på 10-tallet

Til sammenligning med Senterpartiet, ville Fremskrittspartiet mistet sju representanter, og ville endt med 20 personer på Stortinget. Frp går nemlig tilbake i målingen, fra 10,8 til 10,6 prosent.

- Vi er selvsagt ikke fornøyd med dette nivået. Derfor blir det viktig for oss fremover å kjempe bilistenes sak, bekjempe eiendomsskatten, gi de eldre valgfrihet og utvikle en strammere innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som stiller nye krav for å sikre en bærekraftig velferdsmodell. Frp skal være gjenkjennelig, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Nettavisen.

Vedum mener imidlertid at velgerne er rause med Frp.

- Jeg synes folk er ganske rause med Frp, når folk ser det de lovde for eksempel på avgifter, og har gjort akkurat det motsatte, sier han.

Østgaard hos Sentrio viser til at Frp lå langt høyere for ett år siden.

- I mars i fjor lå de på 15,8 prosent, så det er en veldig dramatisk utvikling for partiet, sier han, som mener den siste dramatiske utviklingen i Wara-saken den siste uken, der justisministerens samboer er blitt siktet for å ha tent på en bil foran familiens hus, ikke har hatt noe spesielt utslag på tallene.

- Den enkeltstående saken tror jeg ikke har påvirket noe i det hele tatt. Frps velgere er vant til at det er spetakkel i partiet, og justisministere i Frp kommer og går, sier han.

Når det gjelder Høyres framgang, men han det mer er en korrigering, fordi de lå for lavt forrige måned.

- Det er alltid gledelig med fremgang. Etter seks år med Høyre i regjering er ledigheten lav, helsekøene kortere, og elevene lærer mer i skolen. Det virker det som velgerne setter pris på, men vi vil videre, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland om partiets store framgang.

- Alternativet til den sittende regjering er en rødgrønn kaoskoalisjon som spriker i alle retninger, og med et uavklart parlamentarisk grunnlag, understreker han.

Høyre-velgere til Ap

Ifølge bakgrunnstallene er det Venstre som har flest usikre velgere (34,1 prosent), som har satt seg på gjerdet og er usikre på om de ville stemt på partiet igjen. 25 prosent av KrFs velgere er også usikre på hva de nå skal velge. Like mange av Frps velgere er usikre.

Minst usikre er velgerne til Rødt (6,9 prosent) og Senterpartiet (7,1 prosent).

Bakgrunnstallene viser i tillegg at Høyre siden valget i 2017 har mistet flest velgere til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, mens Frp har mistet flest velgere til Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

KrFs tidligere velgere har gått til Senterpartiet, Høyre og MDG. Mens Venstre har mistet klart flest velgere til Arbeiderpartiet, Høyre og MDG.