*Nettavisen* Nyheter.

Ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA

Demonstranter samlet seg for sjette dag på rad i gatene i mange amerikanske byer i protest mot at en afroamerikansk mann døde i politiets varetekt.

01.06.20 13:31

Se video av den rystende hendelsen fra Minneapolis øverst i saken.

I Minneapolis kjørte en tankbil inn i en gruppe mennesker som demonstrerte på en motorveibro. Ingen demonstranter skal ha blitt skadd i det som ser ut til å ha vært en villet handling fra sjåføren, opplyser byens myndigheter.

Tankbilen skal ha blitt stanset av flere demonstranter, og sjåføren ble dratt ut av bilen. De illsinte demonstrantene fortsatte med å banke opp sjåføren. Det endte med at han ble sendt til sykehus og arrestert, skriver Minnesota Departement of Public Safety på Twitter.

Urolighetene og opptøyene spredte seg fra Boston i øst til San Francisco i vest, og i Philadelphia og flere byer i California ble det meldt om plyndring og ødeleggelser midt på dagen.

Stemningen har vært svært amper og hissig etter at afroamerikanske George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis mandag.

Les også: Dette sa politimennene til hverandre i minuttene før George Floyd døde

Politibetjenten som holdt kneet sitt på nakken til Floyd i flere minutter, er siktet for drap, men demonstrantene forlanger at de tre andre involverte også etterforskes. Alle fire ble sparket etter hendelsen.

Se video av hendelsen som ryster USA:

Portforbudet utvidet

I Washington D.C. ga borgermester Muriel Bowser ordre portforbud i hele byen mellom klokken 11 søndag og klokken 6 mandag morgen.

– Hun har også satt inn nasjonalgarden for å støtte politiet i byen, heter det i en Twitter-melding fra ordførerens offisielle konto.

En time før portforbudet trådte i kraft i byen klokken 23.00 lokal tid, brukte politiet tåregass til å spre de mer enn tusen demonstrantene som hadde samlet seg utenfor Det hvite hus.

Les også: Beyoncé ber om rettferdighet for George Floyd

Klikk på bildet for å forstørre. UTENFOR DET HVITE HUS: Demonstrantene har samlet seg utenfor Det hvite hus i Washington.

UTENFOR DET HVITE HUS: Demonstrantene har samlet seg utenfor Det hvite hus i Washington. Foto: Manuel Balce Ceneta (AP Photo)

Over tjue byer, inkludert Los Angeles, San Francisco, Detroit og Chicago, utvider portforbudet for millioner av mennesker, og flere steder er nasjonalgarden kalt ut.

I Washington er hele nasjonalgarden kalt ut for å hindre demonstrasjoner utenfor Det hvite hus og andre steder i den amerikanske hovedstaden, opplyser en kilde i forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AP.

I byen Dallas i Texas er det i tillegg erklært krisetilstand for å håndtere plyndringen, ødeleggelsene og de voldelige protestene i helgen, skriver borgermester Eric Johnson på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre. PLYNDRING: Her ser man en person stikke av gårde med en gjenstand fra en butikk i Santa Monica i USA.

PLYNDRING: Her ser man en person stikke av gårde med en gjenstand fra en butikk i Santa Monica i USA. Foto: Marcio Jose Sanchez (AP Photo)

Stemplet som terrororganisasjon

Fra innsiden av Det hvite hus har president Donald Trump og hans regjering opplyst at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært som en terrororganisasjon.

Klikk på bildet for å forstørre. I BRANN: Demonstranter gikk løs på biler og satte fyr flere steder i nærheten av Det hvite hus i Washington søndag kveld.

I BRANN: Demonstranter gikk løs på biler og satte fyr flere steder i nærheten av Det hvite hus i Washington søndag kveld. Foto: Evan Vucci (AP Photo)

Presidenten anklager Antifa og det han omtaler som radikale venstregrupperinger, for å stå bak de voldsomme opptøyene som har preget USA de siste dagene. Det er ikke klart hvor mange fra gruppen, om noen, som har deltatt i opptøyene.

Les også: Massive opptøyer i USA: - Hadde de klatret over gjerdet, hadde de blitt møtt av de mest onde hundene jeg noensinne har sett

Trump har tatt kraftig til orde for at lov og orden gjenopprettes i USA, og han ber demokratiske borgermestere og guvernører om å bli hardere i klypa.

Les også: Trump truer med å skyte: - Kaster bensin på bålet

«Disse menneskene er ANARKISTER. Kall inn nasjonalgarden NÅ. Verden ser på og ler av dere og Sleepy Joe (Joe Biden journ.anm.). Er det dette USA vil ha? NEI!!!» skriver presidenten på Twitter.

Klikk på bildet for å forstørre. RASENDE: USAs president Donald Trump har ingenting til overs for demonstrasjonene i USA.

RASENDE: USAs president Donald Trump har ingenting til overs for demonstrasjonene i USA. Foto: (NTB scanpix)

Mange pågrepet

I New York ble om lag 350 personer pågrepet natt til søndag, mens 30 politifolk ble skadd i sammenstøtene. I Los Angeles pågrep politiet like under 400 personer samme natt.

Her kjører politiet i New York inn i folkemengde:

Politisjef Michel Moore sier det var en «kolonne av biler» som kjørte rundt for å plyndre forretninger i byen.

Politiet har brukt tåregass og gummikuler for å dempe urolighetene, og i flere byer har tilfeldige mennesker og journalister blitt truffet av gummikuler eller blitt pågrepet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.