RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny leder på plass i Kirgisistan

Foto: Ivan Sekretarev (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Med løfter om en ny grunnlov og frie og rettferdige valg har tidligere utenriksminister Rosa Otunbajeva tatt styringen.

De siste dagenes demonstrasjoner utviklet seg onsdag til voldelige opptøyer der opposisjonelle barket sammen med sikkerhetsstyrker i blodige gateslag.

Senere på kvelden ble det opplyst at president Kurmanbek Bakijev hadde forlatt hovedstaden Bisjkek i et småfly med kurs for den sørlige byen Osj.

Les også:- Regjeringen har flyktet

Like etter midnatt kunngjorde Rosa Otunbajeva at opposisjonen har dannet en overgangsregjering som skal sitte i seks måneder og ledes av henne selv.

- Jeg skal lede denne regjeringen, som kommer til å sitte i seks måneder. I denne perioden kommer vi til å arbeide med en ny grunnlov og bane vei for frie og rettferdige valg, sier den tidligere utenriksministeren.

Opposisjonen hevder de nå har kontroll over nesten hele landet. Samtidig kommer det meldinger torsdag om at landet fortsatt vil opprettholde sin eksisterende avtale med USA, som driver en militær flybase i landet.

Flyplassen ligger ved byen Manas og er en viktig støtte for amerikanske tropper i Afghanistan. Basen er også en betydelig bidragsyter til Kirgisistans økonomi.

Demonstrasjonene onsdag skal ha krevd over 100 menneskeliv hevder opposisjonen, mens landets helsemyndigheter anslår tallet på omkomne til 65.

Les også:Politisk protest endte i massedrap

Opptøyene som fikk den siktende regjeringen til å flykte, hadde sitt utspring i korrupsjonsanklager og økte matpriser. Kirgisistan har en befolkning på 5,3 millioner og av disse lever en tredjedel under fattigdomsgrensen, melder Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere