RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny lov gjør det straffbart å oppfordre til drap på en blogg

Sist oppdatert:
Regjeringen vil endre loven slik at det blir mulig å straffeforfølge uttalelser som fremmes i blogger.

Oslo (NTB): Lovforslaget er sendt ut på høring og kommer etter at bloggeren Eivind Berge ble løslatt i juli.

Justisdepartementet sendte forslaget ut på høring onsdag.

- Hensikten er å muliggjøre strafforfølging av ytringer i det offentlige rom som etter sitt innhold er straffbare, uavhengig av hvilket medium som er brukt til å spre ytringen, heter det i høringsbrevet.

I sommer ble bloggeren Eivind Berge fra Bergen pågrepet etter at han skulle ha kommet med drapstrusler mot politimenn i bloggen sin. Høyesterett besluttet imidlertid at uttalelser som var fremsatt i en blogg på internett, ikke er fremsatt offentlig i straffelovens forstand.

Straffeloven fra 1902 tok ikke høyde for internett, og en blogg faller ikke under definisjonen for trykt skrift. Dermed ble Berge løslatt.

Eivind Berge sier at han er overrasket over at lovforslaget kom så raskt.

- Jeg tror mange støtter loven fordi de har et annet syn enn meg. Men hvis man tenker seg om, er det ikke sikkert man vil ha et samfunn der man kan straffeforfølges bare man oppfordrer til noe ulovlig, sier Berge til bt.no.

Han vil ikke slette det han har skrevet.

I den nye straffeloven fra 2005 anses ytringer på internett som offentlige, men denne loven har ikke trådt i kraft, blant annet på grunn av problemer i politiets datasystemer. Forslaget som nå er sendt på høring, er tenkt som en midlertidig løsning fram til den nye straffeloven kan innføres (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere