*Nettavisen* Nyheter.

Ny magi med dine bilder

Det er nå mulig å lage 3D-modeller av bare ett bilde som du tok da du var på ferie.

Siden 70-tallet har forskere forsøkt å få datamaskiner til å lage 3D-bilder ut av bare ett enkelt fotografi, men dette viste seg raskt å være svært vanskelig.

Suksess tre tiår senere
Utover 80-tallet gav de mer eller mindre opp, men nå har forskere ved Carnegie Mellon University's School of Computer Science utviklet en teknikk som ved hjelp av avanserte analyser av et bilde, klarer å lage en 3D-modell ut i fra ett enkelt bilde helt automatisk.

Teknikken skal vises frem på en IEEE-konferanse som begynner denne helgen.

Last ned videodemonstrasjon her.

- Utrolig at det er mulig
- Den utrolige tingen de har gjort er å vise at det faktisk er mulig. Jeg vil si at det er et gjennombrudd, sier informatikk- og robotikkprofessor Takeo Kanade i en pressemelding.

Utfordringen har vært å identifisere og skille mellom horisontale og vertikale flater, og ved hjelp av analyse av 300 bilder har programmet som utfører analysen «erfaringen» som skal til for å gjøre dette.

Analyserer med erfaring
Programmet har også lært en god del annen logikk, som at himmelen er blå, horisonten er horisontal og at objekter stort sett holder seg på bakken. Hvis de for eksempel klarer å identifisere en bil, kan de vite ganske nøyaktig hvor bakken er.

- I vår verden, flyter ikke bare ting rundt, sier en professor ved universitet.

Kan bli brukt i industrien
Selv om muligheten kan være morsom med feriebildene dine, slik at du kan oppleve ferieminnene på en bedre måte når du kommer hjem, er det i industrien teknikken virkelig kommer til sin rett. Ved hjelp av teknikken kan blant annet robotkjøretøy i større grad enn i dag selv finne veien selv.

Last ned en videodemonstrasjon av teknikken på denne siden.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag