Gå til sidens hovedinnhold

Ny måling: En av fem vurderer å stemme Rødt

I en ny måling sier en av fem velgere at Rødt er et alternativ for dem.

Bjørnar Moxnes smiler bredt innimellom de alvorstunge resonnementene om klasseskiller og hvordan kapitalmakten stikker av med alle ressursene.

For det røde partiet på venstreflanken av norsk politikk har gode tider. Endelig har partiet stabilisert seg over sperregrensen, og Moxnes har stor tro på at det blir en større partigruppe som slår følge med ham inn i maktens korridorer til høsten.

Les mer: Jonas Gahr Støre hamrer løs på Erna Solberg

Flere bekymret for økende forskjeller

Budskapet hans om økende forskjeller, og spesielt kritikken mot koronastøtten som går til store selskaper fremfor vanlig folk, virker å ha sterk gjenklang i folkedypet.

I en ny måling gjennomført av Ipsos på oppdrag fra partiet Rødt, er det mange som sier seg enig med Moxnes i at støtteordningene under koronakrisen er med på å forsterke forskjellene mellom folk.

På spørsmål om hvor enig man er i påstanden «Regjeringens håndtering av koronakrisen har økt de økonomiske skillene mellom folk», sier 57 prosent seg helt eller delvis enig. Kun 20 prosent sier seg helt eller delvis uenig.

Partilederen er ikke i tvil om hvorfor folk mener forskjellene øker som konsekvens av koronakrisen.

Les mer: Raymond Johansen sablet ned Islam Nets planer i Oslo: Nå slår flere kraftig tilbake

– Regjeringen har delt ut milliarder av kroner til eiendomsbaroner og kapitaleiere. Bjørvika apartments får krisestøtte for å holde luksusleiligheter tomme, fremfor å sette ned leien eller selge dem. Samtidig får hundretusener av arbeidstagere store kutt i inntekten, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Han synes spesielt det er oppsiktsvekkende at regjeringen og Frp har stemt ned krav om at bedrifter som mottar krisestøtte ikke kan ta ut utbytte.

– Samtidig har Høyre strittet mot å gi feriepenger til folk på dagpenger. Dette har folk merket seg.

Les også: Listhaug gyver løs på Vedum og Berg: - Hele Bygde-Norge i affekt

– Dere snakker mye om bostøtte, trygder og så videre, men hva med vanlige arbeidsfolk som jobber og står på?

– For dem er det viktigste at vi får stanset sosial dumping. Det river ned arbeidsvilkårene for vanlig folk. Vi må regulere arbeidsinnvandringen fra EØS, og forby de kommersielle bemanningsbyråene. Det som skjer innenfor bygg og anlegg, fiskeforedling, bilpleie, hotell og restaurant ødelegger på kort tid rettigheter som er kjempet frem over hundre år, sier Moxnes.

Fri flyt og råkjør

Mens Arbeiderpartiet verner EØS-avtalen, og ikke har uttrykt noen skepsis til arbeidsinnvandringen, forsøker Rødt å kapre velgerne som mener EU og EØS driver med et råkjør overfor norske arbeidstagere.

– Lønnen til folk avhenger av hvor sterk fagbevegelsen er. EUs frie flyt knekker ryggen på fagbevegelsen, sier han.

Det mest oppsiktsvekkende i undersøkelsen er imidlertid at hele én av fem velgere vurdere å stemme på partiet Rødt ved stortingsvalget.

Les også

Raser mot MDG-byråden etter trefelling: - Sykkelveier trumfer tydeligvis alt

Partiet på ytterste venstreflanke i norsk politikk har stabilisert seg rundt 4-5 prosent. I en ny måling gjennomført av Ipsos på oppdrag fra partiet Rødt, viser det seg imidlertid at hele 20 prosent av velgere vurderer å stemme Rødt.

«Uavhengig av ditt nåværende partivalg, er partiet Rødt et aktuelt alternativ for deg i høstens stortingsvalg?»

20 prosent sier ja, mot 74 prosent som sier nei. Kun 6 prosent vet ikke.

Det er spesielt blant velgerne til SV og MDG det er flest potensielle Rødt-velgere. 57 prosent av SVs velgere anser Rødt som et alternativ, og 41 prosent av MDGs velgere sier det samme.

Også blant hjemmesitterne er det 28 prosent som oppgir at de vurderer å stemme Rødt.

Les mer: Rødt-politiker om Listhaug: – Fremmedfiendtlig førerkvinne

– Dette er høyt. Men det er ikke uten grunn. Rødt har vært den tydeligste opposisjonen mot høyreregjeringens forskjellspolitikk. Og vi har løftet saker som betyr noe for folk flest, sier Moxnes og nevner spesielt tre saker:

– Sikre at kraften går til industrien, og ikke blir underlagt EU og Acer. Oppgjør med den naive troen på frihandel, at vi skal være mer selvforsynt med arbeidskraft, mat og medisiner. Og det siste er å stoppe velferdsprofitørene som tjener grovt på barnehager, barnevern og eldreomsorg.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted