BJØRVIKA (Nettavisen): Onsdag kveld mister kombinasjonen av Ap, SV og Sp flertallet på TV 2s gallup.

Ap går tilbake 0,1 og Sp tilbake 0,3. Selv om SV går fram 0,4 mister trioen likevel ett mandat til sammen, og dermed er de nede i 84 mandater. De trenger derfor støtte fra enten MDG eller Rødt, eventuelt KrF.

– Den målingen er helt på marginen, da, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Nettavisen rett etter debatten.

– Og det er et stort flertall som ønsker et skifte, legger han til.

Høyre går mest frem, etter flere målinger med tilbakegang. Går fram gjør også Frp, om enn bare 0,1 prosentpoeng. De borgerlige (KrF, V, H og Frp) har til sammen 66 mandater i denne målingen.

Se reaksjoner fra partilederne:

– Det blir ikke et frieri

Støre tar ikke målingen veldig tungt direkte på TV 2.

– Der røyk drømmeregjeringen, sier programleder Arill Riise.

– Den røyk med et smell gitt, svarer Støre med en liten latter, før han understreker differansen på antall mandater for de borgerlige og venstresiden, ifølge målingen.

– Det er et klart flertall for å skifte kurs i Norge. Jeg har tro på at vi kan få et flertall for de tre partiene, fortsetter han.

Hvordan en regjering blir seende ut er fremdeles usikkert. SV-leder Audun Lysbakken fikk muligheten til å «fri» til Sp av programleder Riise:

– Det blir ikke et frieri Arill, sa Lysbakken, før han henvendte seg til Vedum:

– Det er mer en konstatering av følgende: Det valget her er i ferd med å bli et oppbruddsvalg hvor veldig mange krever handling mot forskjells-Norge og mot klimakrisen, sa Lysbakken.

– Jeg har respekt for at Senterpartiet i utgangspunktet ønsker en sentrumsregjering med kun Arbeiderpartiet og Senterpartiet, fortsatte han.

Statsminister Erna Solberg var ikke imponert:

– Det dette viser er at den siden der har veldig lite avklarte saker sammen. De er mest opptatt av å bli kvitt oss, sa hun videre.

Tallenes tale

Totalt 2.582 personer har deltatt i målingen Kantar har gjennomført for TV2, hvorav de siste intervjuene ble gjort like før klokken 20 onsdag kveld.

Det er kun marginale endringer i oppslutningen for partiene fra forrige måling. Høyre går mest fram, 0,5 prosentpoeng, mens Sp og MDG begge er ned 0,3 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet er største parti med 23,7 prosent oppslutning og får med det 43 mandater. Sammen med SVs 15 (9,3 prosent) og Sps 26 (13,4 prosent) har de altså 84 mandater. Rødt (6,4 prosent) og MDG (4,7 prosent) er på målingen inne med henholdsvis elleve og åtte mandater.

Også Venstre (4,6 prosent) og KrF (4,5 prosent) holder seg over sperregrensen og ligger begge med sju mandater. Tar vi med Høyre (19,1 prosent, 34 mandater) og Frp (11,2 prosent, 18 mandater) har borgerlig side kun 66 mandater.

Erna Solberg har dermed trolig en lang vei til fortsatt tillit som statsminister.