Arbeiderpartiet faller kraftig i Nettavisen og Klassekampens ferske stortingsmåling for Oslo. Partiet faller med fem prosentpoeng fra juni, og får et resultat på 20,1 prosent.
- Aps tilbakegang skyldes fragmentering på venstresiden. Ap lekker desidert flest velgere til SV, sier Martin Stubban hos Sentio, som har utført målingen.
Hver tredje Oslo-velger sier nå at de vil stemme på enten SV, MDG eller Rødt.
I målingen er 800 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 16. til 19. august, og har en feilmargin fra til 0,9 til 3,2 prosent.
Les også: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering
Se resultatene for alle partiene:
Ap: - Må gjøre det bedre
Den store tilbakegangen er dårlig nytt for byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som er Arbeiderpartiets frontfigur i Oslo. Men også for hans partikolleger. For med et slikt resultat vil fylkespartiet miste en av de fem stortingsplassene de har i dag.
Dermed ryker plassen for Oslo Arbeiderpartiets leder, Frode Jacobsen, som har femteplassen på stortingslista.
- Jeg håper at vi både skal bli det største partiet i Oslo, og minst få inn fem mandater, sier Jacobsen til Nettavisen.
- For 20 prosent er for dårlig for dere?
- Ja, vi har ambisjoner, tro og håp om et bedre resultat enn det. For oss er det viktig at Arbeiderpartiet gjør et bedre resultat enn dette, konstaterer han.
Les også: Krystallklar Støre om antall flyktninger til Norge
- Bør ledes av Ap
Jacobsen er likevel glad målingen gir et rødgrønt flertall.
- Målinger svinger litt, men denne målingen bekrefter jo nok en gang at Oslo-folk ønsker en ny regjering, og at den bør ledes av Arbeiderpartiet. Det er vi som er den samlede kraften på venstresiden, sier han.
Disse ville fått stortingsplass fra Oslo Ap: Jonas Gahr Støre, Kamzy Gunaratnam, Espen Barth Eide og Trine Lise Sundnes. Blir Støre statsminister, rykker Jacobsen opp.
Feilmarginen for Arbeiderpartiet i målingen, er på 3,1 prosent.
- Sentio er mer usikker på resultatet for Ap enn tidligere, fordi vi har truffet færre Ap-velgere enn det som var resultatet i 2017-valget. Når det vektes mot valgresultatet i 2017, blir resultatet for Ap justert opp, sier Stubban om målingen.
Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra Raymond Johansen, men han hadde ikke anledning til det onsdag.
Les også: MDG har sendt valg-SMS til mer enn 100.000 nordmenn: - Kan skjønne at det er forstyrrende
MDG-Berg: - Hive Vedum ut
Mest å juble for i målingen har miljøpartiene, som fosser fram i Oslo. Miljøpartiet de Grønne (MDG) går mest fram, til et resultat på rekordsterke 10,7 prosent (+ 2,3).
- Det er gøy å se at folk i hovedstaden ønsker seg mer radikal klima- og naturpolitikk. At vi nå vokser på målingene viser at Støre fort trenger MDG for å få flertall, sier MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg, til Nettavisen, og påpeker:
- Vår ambisjon er å bli så store at vi kan hive Vedum ut av en rød regjering, og gjøre den grønn slik vi har gjort i Oslo.
- Hvorfor tror du dere øker så mye nå?
- Jeg tror stadig flere har fått med seg at det er kun MDG som setter makt bak kravet om å la olja ligge, slik at vi kan få fart på klimapolitikken. Men dette vil ikke skje uten MDG som det største klimapartiet, sier Berg.
Resultatet betyr stortingsplass til både henne og andrekandidat Rasmus Hansson.
Melby alene
Men også SV gjør det bra i målingen, med et resultat på 13,9 prosent (+ 1,7). Dette er 4,6 prosentpoeng høyere enn partiets valgresultat i Oslo i 2017.
SV ville fått inn tre av sine listekandidater på Stortinget: Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein og Andreas Sjalg Unneland. I dag har SV to stortingsrepresentanter fra Oslo.
I tillegg går Venstre fram, med et resultat på 7,4 prosent (+ 1,8). Dette er likevel lavere enn valgresultatet i 2017, og betyr at partiet mister en av to stortingsplasser fra Oslo.
Hadde dette vært valgresultatet, ville partileder Guri Melby blitt den eneste Venstre-representanten på Stortinget fra Oslo. Bakgrunnstallene til målingen viser imidlertid at Venstre bare er 735 stemmer unna å ta det andre mandatet.
Les også: Venstre-lederen: - Om vi taper valget på det, så får det nesten bare være
Rødt på 10 prosent
Samtidig gjør Rødt det sterkt i Oslo-målingen, som er tatt opp kun tre uker før det avgjørende stortingsvalget. Partiet får en oppslutning på 9,8 prosent (+1,4).
- Det er veldig gode tall, og det viser at mange Oslo-folk ønsker en sterk kraft til venstre for en ny regjering, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.
Moxnes er Rødts førstekandidat i Oslo, og målingen gir både ham og andrekandidat Seher Aydar plass på Stortinget.
Og målet er klart: Presse på for å få ned forskjellene og klimagassutslippene.
- Det at Rødt er så store i Oslo, det er helt avgjørende for at vi tar sperregrensa på nasjonalt nivå. Det vil også avgjøre om Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre må samarbeide med venstresida etter valget, sier Moxnes.
Les også: Stortinget kan bli snudd på hodet: - Ligger rekordsterkt an
Bøhler inne
En som også sikrer seg stortingsplass i Oslo-målingen, er tidligere Ap-politiker Jan Bøhler, som nå representerer Senterpartiet. Senterpartiet får en oppslutning på 4,7 prosent, som er fram 0,2 prosentpoeng fra tilsvarende måling i juni.
- Det er veldig oppmuntrende og hyggelig å høre, sier Bøhler til Nettavisen.
- Jeg føler at det er en veldig god stemning på gata, og det er mange som kommer bort til meg og sier at de støtter meg - og at de har vært og stemt på meg.
Senterpartiets Oslo-resultatet står i kontrast til partiets fall nasjonalt, med 5,5 prosentpoeng, i Nettavisens augustmåling som ble publisert tirsdag.
- Hva tror du er grunnen til at dere gjør det bedre i Oslo enn nasjonalt?
- I Oslo tror jeg vi markerer oss godt, og at trygg-by-kampanjen, som er kampanjen min, treffer godt stemningen lokalt i Oslo. I natt var det skyting på Trosterud, og det er ganske mange lignende saker. Jeg tror folk følger med og har behov for trygghet på gata og at vi skal forebygge sånne hendelser bedre, sier Bøhler.
Les også: Jan Bøhler om bruddet med Ap: – Jeg må være ærlig
Høyre tilbake: - Ikke fornøyde
Samtidig går Høyre tilbake i målingen, til 22,8 prosent (- 2,9). Dermed mister partiet en av sine seks mandater fra Oslo.
Stortingsrepresentant Michael Tetzschner, som har sjetteplassen på Oslo Høyres stortingsliste, ville mistet sin stortingsplass.
- Oslo Høyre har som mål å være byens største parti, sikre seks representanter på Stortinget og fortsatt regjeringsmakt, så dette er vi ikke fornøyde med, sier leder i Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, til Nettavisen.
- Men jeg håper at de velgerne som har Høyre som sitt parti faktisk stemmer Høyre, og ikke tror de stemmer taktisk dersom de stemmer noe annet. Det mest taktiske de kan stemme er Høyre, sier hun.
Høyre er fortsatt det største partiet i Oslo i målingen.
Disse ville fått stortingsplass fra Høyre i Oslo: Ine Eriksen Søreide, Nikolai Astrup, Heidi Nordby Lunde, Mudassar Kapur og Mathilde Tybring-Gjedde.
Les også: Jens Ulltveit-Moe sjokkerte med MDG-overgang: Håper Støre dropper Vedum
Frp med én
Fremskrittspartiet sliter også, og får et resultat på 5,6 prosent (- 0,8).
Bare Oslo Frps førstekandidat, Christian Tybring-Gjedde, ville fått plass på Stortinget. Mens partiets andrekandidat, Jon Helgheim, ikke ville fått plass.
Les også: Ber Høyre overkjøre Oslo-byrådet: - Veien må tvinges gjennom
Tilbake går også KrF, som får 1,3 prosent (- 0,5). Partiet har ingen stortingsrepresentanter fra Oslo i dag, og ville heller ikke fått det.
Andre partier, partiene som ikke er representert på Stortinget, går imidlertid fram, til 3,7 prosent (+ 1,7). Størst av småpartiene er Demokratene, med 1,7 prosent.