RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny metode redder forholdet

Sist oppdatert:
En ny metode for å redde forhold på randen av sammenbrudd, fungerer for tre av fire par. Her er vidunderoppskriften.

Den nye suksessmetoden for å redde forhold som er på kollisjonskurs kalles EFT. Denne metoden er ifølge tidsskriftet Psychology Today svært effektiv. Hele 70 til 75 prosent av parene i en undersøkelse oppga at de var lykkelige i forholdet etter å ha gått til EFT-behandling, mot 35 prosent som gikk til tradisjonell terapi, skriver Mozon.no.

Det som skiller EFT fra vanlige terapiformer er at her fokuserer man på å bygge opp tilliten til hverandre, mens vanlige terapiformer går ut på å få paret til å lære seg å kommunisere. I EFT skal begge innse at man er avhengig av partneren for å få nærhet og kjærlighet, litt på samme måten som et barn er avhengig av foreldrene for å få kjærlighet og omsorg.

Terapiformen består av følgende ni punkter. De første fire punktene handler om å forstå det negative mønsteret dere har havnet i. Når dere går gjennom de tre neste punktene skal dere bygge opp tilliten på nytt og knytte nye bånd. De siste to punktene handler om å gjøre alle vakre ord om til den handlingen i den virkelige hverdagen.

1) Sett fingeren på problemet
Finn kjerneproblemet. Mange par krangler om ting som for eksempel oppvask og henting i barnehagen. Men hva dere krangler om er ikke det viktigste, det er hvordan dere krangler som kan si noe om det egentlige problemet. Er det en som alltid kritiserer den andre, eller som alltid forteller hvordan ting egentlig er? Der kan mye av problemene deres ligge.

2) Bli kjent med den onde sirkelen
Finn den onde sirkelen som har skapt avstand mellom dere. Prøv å forstå hva som har ført til dette og hva som driver problemene videre. Forstå at det er felles problemer og ikke individuelle problemer som er fienden.

3) Si hva du føler
Fortell partneren din hva du føler og hvorfor du oppfører deg som du gjør. Hva er det som driver deg? Dersom du for eksempel rømmer fra problemene kan det være på grunn av partnerens kritikk. Prøv å finne årsaken, og fortell det til din partner.

4) Innse at begge er såret
Du er ikke den eneste som har det vondt. Innse at ingen av dere har skylden. Når begge forstår at den andre også lengter etter nærhet, tillit og vakker empati, er det enklere å snakke om problemene uten å falle i de samme gamle fellene.

5) Innrømme redsler
Når dere har kommet så langt bør dere være klar over den onde sirkelen som ødelegger forholdet. I denne fasen skal dere bygge nærhet. Innrøm eventuelle redsler, for eksempel at du har følt deg utilstrekkelig i forhold til partnerens krav. Ærlighet innebærer at dere blir sårbare og det er viktig å vise forståelse for det partneren sier.

6) Finn nye måter å oppføre deg på
I denne fasen bør du ha fått vite hvordan partneren din har det og du bær ha innsett hvilken respons du har gitt selv. Videre må dere finne nye måter å reagere på hverandres oppførsel på. Hvis du i årevis har trodd at din partners måte å reagere på betyr noe, som du nå har fått klart for deg at betyr noe annet, kan det være vanskelig å bytte mønster. Dey er likevel den nye informasjonen du må måte å forholde deg til på.

7) Fortell hvordan du vil ha det
Fortell om hvordan du vil ha det og hva du drømmer om. I terapien pleier dette punktet å bli det mest følelsesladede

8) Finn løsninger
Når dere vet hva som skaper problemer og kjenner hverandres følelser og kan se ting i et nytt lys, blir det enklere å takler hverdagslige problemer. Det er viktig å få overført forståelsen av problemene til hverdagen, ellers kan dere lett falle tilbake til gamle vaner.

9) Hold på det nye
Risikoen for at ting faller tilbake til slik det var før finnes alltid. Det er derfor viktig at dere begge husker hva som gikk galt til å begynne med. Jobb for å beholde de nye rutinene dere har tilegnet dere, ellers kan dere raskt havne tilbake der dere startet.

Kilde: Mozon

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere