RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny mobil-trend

Sist oppdatert:
Ikke bli forbauset om det piper i mobilen din, når du i fremtiden går forbi en butikk. Det er bare butikkeieren som sender deg en sms med reklame, altså spam eller søppelpost.

Teknikken kalles bluejacking og bygger på såkalt Bluetooth-teknologi. Mobilfrikere har allerede bluejacket hverandre i månedsvis, men snart kan teknikken også bli utnyttet kommersielt, skriver den britiske rikskringkastingen BBC på sine nettsider, melder NTB.

Bluetooth er en teknologi for overføring av signaler mellom ulike elektroniske apparater. Metoden benytter seg av radiobølger, og har en rekkevidde på rundt ti meter, forteller BBC og nettstedet Slashdot.

Utbredt
Tidligere var bare avanserte og derfor kostbare mobiltelefoner utstyrt med Bluetooth. Men i den senere tiden er den blitt utbredt på telefoner i standardklassen, og ifølge entusiaster omsettes det nå på verdensbasis rundt en million telefoner med Bluetooth hver uke.

Entusiastene bruker gjerne teknikken til å sende intetanende venner og kjente - for ikke å si tilfeldige forbipasserende - elektroniske visittkort og lignende beskjeder. Siden tjenesten er gratis, koster det ikke noe å more seg på denne måten.

Men teknikken er ikke bare forlokkende for spammere fordi den er gratis. Slike beskjeder er i utgangspunktet også anonyme, og det er vanskelig å beskytte seg mot dem hvis man samtidig ønsker å kunne motta andre Bluetooth-meldinger.

"Gøy"
Bluejacking-ideen dukket ifølge BBC først opp på nettstedet Esato, om er populært blant eiere av SonyEricssons mobiltelefoner. –Jeg fant ideen på et diskusjonsforum på nettet, og det slo meg straks at dette måtte være gøy, sier en entusiast som bare kaller seg Ellie.

- Det er spennende å følge med, når folk forsøker å finne ut hva som egentlig skjer. Jeg får et skikkelig adrenalinkick av å spekulere på om mottakerne vil bli sinte, forvirret eller bare le, sier Ellie, som har grunnlagt og driver nettstedet bluejackQ.

Likevel er det ikke alltid bluejackingen gir noe resultat i det hele tatt, Mange mobilbrukere har nemlig skrudd av Bluetooth-funksjonen på sine telefoner, fordi de ikke har bruk for den eller rett og slett ikke vet hva Bluetooth er.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere