*Nettavisen* Nyheter.

Ny narkoaksjon mot 30 ungdommer

- Tre av dem var 14 og to var 15.

21.02.14 13:59

Politiet i Nordhordland har gått til aksjon mot 30 ungdommer torsdag.

Politiet har laget en liste på 30 unge hasjrøykere i Lindås, Meland, Radøy og Austrheim. Så langt har politiet vært i kontakt med 25 av dem. De to yngste skal være bare 14 år gamle.

– Det er bekymringsverdig at det er så unge mennesker, sier politioverbetjent Kjell Idar Vangberg til BA.

Han forteller at politiet bevisst gikk etter de yngste. Hos rundt ti av ungdommene utførte politiet ransakelser etter å ha fått rettslige kjennelser. Politiet kontaktet foreldrene til de andre ungdommene.

BA har snakket med en 18-åring som skal være mistenkt for salg og bruk av narkotika. Han vil ikke ha navnet sitt i avisen.

Les også:Slik oppdager du om barnet ditt bruker hasj

– Det stemmer ikke at jeg har solgt narkotika, jeg stiller meg helt uforstående til den mistanken, sier han.

Gruppepress
Nysgjerrighet og gruppepress er forklaringene mange av de unge oppgir på egen hasjbruk. Torsdag ble de innkalt til avhør sammen med foreldrene.

Det bekrefter politiadvokat Line Skjengen overfor BA.

– Det er store variasjoner i bruken av hasj. Noen har prøvd noen få ganger, mens andre bruker narkotika flere ganger i uken. Vi håper at denne aksjonen kan hjelpe til at de unge kan frastå bruk av narkotiske stoffer i fremtiden, sier Skjengen.

De som er under 15 år får ingen straffereaksjon, mens eldre tenåringer får en påtaleunnlatelse med en prøvetid på to år.

En mindre gruppe av dem som ble anholdt kan regne med bøter ettersom det dreier seg om mer omfattende kjøp og salg av narkotika. Foreleggene er i størrelsesordenen 4000-6000 kroner.

Vil ha foreldre på banen
– Vi ville ta dem som nettopp har begynt. Det er rett og slett for å få foreldrene på banen, sier Vangberg.

Politiet i Nordhordland hadde forberedt aksjonen lenge og hadde fått rettens godkjennelse om ransakelser flere steder.

– Er politiet overrasket over omfanget?

– Nei, og det er en grunn til aksjonen var planlagt. Rusmisbruk er et økende problem i Nordhordland. Det er en generell aksept for bruk av stoff, også blant skoleflinke, sier Skjengen.

Har tatt fem siden nyttår
Det er ikke første gang politiet i Nordhordland tar unge mennesker for hasjbruk.

– Siden nyttår har vi vel tatt rundt fem personer under femten år. Vi er bekymret over at det er såpass mange, sier Vangberg.

I tillegg til 14-åringene skal ungdommer i alderen 15 til 18 være tatt. Noen skal også være over 20 år.

– Ungdommene vil bli fulgt opp gjennom bekymringssamtaler med politiet. Vi kommer også til å ta kontakt med andre relevante organisasjoner for oppfølging, som for eksempel barnevernet, sier Vangberg.

Han forteller at det er forskjellig hvor mye foreldrene har visst.

– Noen foreldre har vært bekymret for barna sine, men ikke greid å gripe tak i det, andre visste ingenting. Nesten alle foreldrene reagerer positivt på at vi tar tak i dette, sier Vangberg.

Politiet håper foreldrene blir mer observante og at de ikke overser signaler.

– Det viktige med aksjonen er det forebyggende arbeidet. Selv om elevene ikke er misbrukere må de være klar over at straffereaksjoner kan få betydning for yrkesvalg og muligheter i fremtiden, sier Skjengen.

- Mindre beslag
– Det er i hovedsak snakk om mindre beslag, men det er ett beslag på over 100 gram som vi fant på en person over 20 år, sier Vangberg.

Det skal i hovedsak være snakk om hasj, men også mindre mengder amfetamin og tabletter som er funnet hos ungdommene. Politiet har også opplysninger om kjøp og salg av sprit til mindreårige, samt GHB og GBL.

Politiet kjenner ikke til at ungdommene som er tatt i denne aksjonen skal være involvert i salg av stoff på skoler.

Det var Bergens Tidende som først omtalte aksjonen.

Aksjonen har ingen sammenheng med aksjonene som foregikk på ulike videregående skoler i Bergen denne uken.

Mandag ble 27 personer, alle elevere ved vidergående skoler, pågrepet i en koordinert politiaksjon mot åtte skoler i Bergen.

Onsdag ble ytterligere åtte personer pågrepet.

Bakgrunnen for aksjonen i Bergen var blant annet at politiet forrige helg pågrep fem personer da de var på vei fra Oslo til Bergen med store mengder hasj og cannabis.

En av dem har et sentralt tiillitsverv for vidergående skoler i Bergen.


Les flere saker fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.