*Nettavisen* Nyheter.

Ny norsk banebrytende kreftmedisin

Oslo (NTB): Den norske kreftmedisinen Xofigo er nylig blitt godkjent i USA. Medisinen er banebrytende fordi radioaktiv alfastråling brukes til å drepe kreften.

Alfastrålene dreper kreft som har spredt seg til skjelett hos prostatakreftpasienter og kan forlenge livet med gjennomsnittlig fire måneder. Også livskvaliteten for pasientene forbedres kraftig, skriver VG.

Overlege Oliver Sartor ved Tulane Cancer Center i USA, en av verdens fremste forskere på prostatakreft, mener medisinen er banebrytende og viser at man for første gang kan slå fast at alfastråler kan forlenge livet.

- Det er viktig å innse at fire måneder lenger å leve kan være svært meningsfullt for de aller sykeste av kreftpasientene, sier Sartor til VG.

Medisinen har vist seg å ha svært få bivirkninger, men er ikke testet lenge nok til at man ennå vet noe om eventuelle langtidsvirkninger. Likevel er den blitt godkjent i USA og kom på markedet der i juni.

- Få vitenskapsmenn får oppleve dette. Flere grupper i verden jobber med alfastråler, men Norge er først ute med faktisk å ha fått godkjent en medisin, sier Øyvind S. Bruland, professor og overlege ved Radiumhospitalet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.