Ny norsk varmerekord

De siste tolv månedene er den varmeste tolvmåneders-perioden som noen gang er registrert i Norge sør for Bodø. Her fra Ingierstrand i Oslo.

De siste tolv månedene er den varmeste tolvmåneders-perioden som noen gang er registrert i Norge sør for Bodø. Her fra Ingierstrand i Oslo. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

De siste tolv månedene er den varmeste tolvmåneders-perioden som noen gang er registrert i Norge sør for Bodø.

03.10.14 00:18

Det viser en oversikt som er utarbeidet av meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo. Tallene er kommet fram på grunnlag av observasjoner og offentlig statistikk fra blant annet Meteorologisk institutt, skriver VG.

De siste tolv månedene har middeltemperaturen ligget på hele 9,9 grader. På 1800-tallet var normalen rundt 7 grader, og siden 80-tallet har den vært over 8 grader.

Det er ikke årets flotte sommer i Sør-Norge som er hovedårsaken. Årets sommer kommer på andreplass, slått av rekordsommeren 2002. Det er tallene fra oktober 2013 og ut september i år som viser at alle norske varmerekorder har falt fra Bodø og sørover.

– Trenden er klar – vi har en vedvarende temperaturstigning siden målingene i Norge startet, og den blir bare bekreftet av denne siste toppen, sier Hansen, som peker på at utviklingen følger samme spor også globalt.

I Bodø er temperaturer blitt målt tilbake til 1868, på Værnes utenfor Trondheim siden 1941 og i Bergen helt siden 1858. Ingen av stedene er det tidligere målt så høy middeltemperatur som de siste tolv månedene.

I Troms og Finnmark er situasjonen litt annerledes. Der kommer de siste tolv månedene inn på 16. plass. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.