*Nettavisen* Nyheter.

Ny og billigere metode for CO2-rensing

Oslo (NTB): Norske forskere har funnet en ny metode for CO2-rensing som er både bedre og billigere enn tidligere. Miljøbevegelsen jubler.

Forskere ved Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim har snudd opp ned på hele prosessen og utviklet metoder for å fjerne 100 prosent av CO2-mengden i naturgass før den brennes, skriver Aftenposten.no.

? Vi regner med å kunne prøve det ut i et småskala pilotanlegg om 3-5 år, sier forsker Christian Kjølseth i selskapet Protia som eies av Universitetet i Oslo, NTNU og Springfondet (Kistefoss).

Forskere verden over har lenge arbeidet med å fjerne CO2 fra røyken fra gasskraftverk, oljekraftverk og kullkraftverk, og ved flere pilotanlegg har de lykkes med å fange 80-90 prosent.

Men å fange CO2 etter forbrenning er dyrt og komplisert, og det vil derfor neppe bli tatt i bruk ved store kull- og gasskraftverk.

? Men ved å skille ut CO2 før forbrenning kan vi gjøre gass- og kullkraftverk CO2-frie uten at det må investeres i kostbare rensesystemer, sier professor Truls Norby ved Kjemisk Institutt og Senter for materialvitenskap og nanoteknologi.

Forskerne vet ennå ikke hvor mye dette vil koste, men de er sikre på at det blir mye billigere enn å rense etter at naturgassen er forbrent.

? Dette høres svært positivt ut. Det grunnleggende problemet med fangst og lagring av CO2 er prisen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Aftenposten.no.

Bellona-leder Frederic Hauge er også glad for gjennombruddet.

? Det har vært forsket på dette flere steder, og det er veldig gledelig og spennende at gjennombruddet kommer i Norge, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.