RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny oljeboikott av Iran har trådt i kraft

Teheran (NTB-AFP-DPA): EUs nye boikott av Irans oljeeksport har trådt i kraft. Iranske ledere sier boikotten vil slå tilbake på europeerne selv, mens vestlige fagfolk tror iranerne vil bruke triks for å forsøke å omgå tiltaket.

Boikotten er nok et forsøk på å tvinge Iran til innrømmelser i striden om landets atomprogram. Vestlige land mistenker iranerne for å forsøke å utvikle kjernefysiske våpen, mens lederne i Teheran sier det bare er snakk om å skaffe teknologi til kjernekraftverk.

Den iranske oljeministeren Rostam Qasemi sa søndag at den nye boikotten er bare enda ett i en flere tiår gammel rekke med straffetiltak. Ingen av disse tiltakene har virket etter hensikten, og det vil heller ikke den nye stansen av import av iransk olje til Europa, framholdt han.

- Det er ikke vanskelig å finne andre kjøpere av denne oljen rundt om i verden, tilføyde Qasemi ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA. Den britiske rikskringkastingen BBC meldte på sine nettsider søndag at Iran flagger ut oljetankere, for på den måten å omgå boikotten.

Av Irans flåte på 39 tankskip, seiler 15 nå under Tuvalus flagg, skrev BBC. Tuvalu har et flateinnhold på 26 kvadratkilometer og rundt 11.000 innbyggere, men takket være Irans behov for tonnasje er øystaten i Stillehavet nå altså blitt en stormakt innen internasjonal tankskipsfart. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere