NEW YORK (Nettavisen): New York Times har laget en liste og grafisk fremstilling av hvor mange personer i større byer rundt om i verden som har utviklet antistoffer mot koronaviruset.
Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»
De har tatt for seg flere store byer og har som utgangspunkt at minst 60 prosent av befolkningen må ha utviklet antistoffer for at man kan kunne kalle det det flokkimmunitet.
Helst øverst på listen ligger New York, der prøver har vist at 19,9 prosent av befolkningen har antistoffer.
Les: Fersk test viser at 2,7 millioner personer i New York kan være smittet
Les også: Ny studie: 98 prosent utviklet antistoffer mot koronaviruset
På de neste plassene kommer London (17,5%), Madrid (11,3%), Wuhan (10%, basert på personer som har kommet tilbake på jobb), Boston (9,9%), Stockholm (7,3%) og Barcelona (7,1%).
Utregninger i Norge som er gjort i begynnelsen av mai viser at andelen med påviste antistoffer er under 2 prosent her i landet.
Les: Fant antistoffer hos færre enn 1 av 50 i Oslo - nå ber FHI om spyttprøver
- Kan bli flokkimmunitet i Stockholm i løpet av mai
Tallene viser også at Sverige, som har hatt som mål om at strategien ville gi flokkimmunitet i løpet av sommeren, ligger langt bak.
Allerede i midten av april uttalte svenskenes statsepidemiolog Anders Tegnell at han så de første tegnene på flokkimmunitet, først og fremst i Stockholmsområdet.
– Våre matematiske modeller indikerer at det kan bli flokkimmunitet i Stockholm i løpet av mai, sa Tegnell på NRKs Debatten i midten av april.
Så sent som i forrige uke avviste hans også at svensker utgjør en særskilt smittefare hvis de reiser på ferie til Norge og Danmark.
– Når vi kommer fram til sommeren, kan det være at vi har såpass mange immune i Sverige at det kan være sikrere at svensker kommer over grensene enn noen andre, uttalte Tegnell, ifølge NTB.
Lover å røpe alt om hemmelig sexklubb for de aller rikeste
Vil ikke vil oppnå flokkimmunitet i «nær fremtid»
Michael Mina, en epidemiolog ved Harvard T.H. Chan School of Public Health, sier til New York Times at disse tallene og studier viser at man ikke vil oppnå flokkimmunitet i noen «nær fremtid».
Les også: Kraftige reaksjoner etter sjokkmelding om Trumps vekt
- Vi har ingen god måte å bygge dette trygt opp på, og for å være helt ærlig, heller ikke på kort sikt. Med mindre vi lar viruset få løpe fritt igjen, men det tror jeg samfunnet har bestemt seg for ikke er en fremgangsmåte som passer for oss, sier Michael Mina.