RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock)

Ny p-pille for menn

Sist oppdatert:
Norsk firma utvikler ny og hormonfri variant.

(SIDE2): Forskerne i Spermatech er på god vei til å utvikle verdens første hormonfrie p-pille for menn.

Bivirkninger?
For å hindre at sædcellene skal befrukte eggcellen, skal p-pillene rett og slett sette dem ut av stand til å svømme:

- Vi har funnet flere proteiner som er avgjørende for spermienes svømmeevne, og ved å angripe disse kan vi hindre spermiene i å svømme, forklarer forsker Tuva Hereng til Forskning.no

De nye p-pillene vil sannsynligvis ikke gi bivirkninger, ifølge forskerne. P-pillene vil få et svært målrettet oppdrag fordi de vil bruke et medikamentlignende kjemisk stoff. På grunn av det særegne proteinet i disse hormonfrie p-pillene, vil de ikke påvirke resten av kroppen. Dette er fordi proteinene i mediakamentet bare er identifisert i sædceller.

På markedet i 2015
Forsker Tuva Hereng og forskningsleder Ken Rosendahl startet p-pilleprosjektet i 2002. De henter ut sædceller og tester effekten av ulike stoffer på svømmeevnen deres. Etter å ha testet nesten 300.000 stoffer, sitter forskerne nå igjen med 4-6 serier med stoffer som de jobber videre med.

Selv om forskerne er på god vei til løsningen, tar det enda noen år før pillene er i salg. Håpet er at de første kliniske testene kan settes i gang i slutten av 2012, og at det nye prevensjonsmiddelet for menn vil være på markedet om fem år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere