*Nettavisen* Nyheter.

Ny president er utnevnt

Foto: SUHAIB SALEM

04.07.13 12:31

Den egyptiske hæren har satt grunnloven i landet til side og har utnevnt sjefen for grunnlovsdomstolen til midlertidig president i landet.

Den egyptiske forsvarssjefen, general Abdel Fattah al-Sisi, sier i en kringkastingstale til det egyptiske folk at hæren i flere måneder har oppfordret til nasjonal forsoning.

Han sier videre at president Mohamed Mursi ikke har innfridd befolkningens krav, og at hæren er blitt enig med politikere og andre framtredende ledere om et såkalt politisk veikart for Egypt.

Hæren i Egypt skal ha fortalt president Mohamed Mursi han ikke lenger er president klokken 19 onsdag kveld.

Les: - Hæren setter opp piggtrådsperringer rundt Mursi

Jublet
Titusener av egyptere, både Mursis tilhengere og motstandere, befant seg onsdag kveld i sentrum av Kairo, både på Tahrirplassen og i andre områder av hovedstaden.

Da det ble klart at hæren hadde satt grunnloven til side, slapp folkemengden på Tahrirplassen jubelen løs, mens de sendte opp fyrverkeri og veivet med egyptiske flagg.

Onsdag kveld hadde Den egyptiske hæren utplassert store panserstyrker i hovedstaden Kairo. Hæren satt også opp piggtrådsperringer rundt militærgarnisonen der president Mohamed Mursi befinner seg, sier øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters.

Egypts sikkerhetsstyrker innførte onsdag kveld reiseforbud for Mursi og andre islamistiske toppledere.

Samtidig meldte presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver at militærkuppet var i gang.

– La oss kalle det som skjer for dets rette navn: et militærkupp, skrev sikkerhetsrådgiveren Essam El-Haddad på sin Facebook-side.

Les: - Tilbyr å danne en samlingsregjering

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Khaled Abdullah

Les: Egypts statsminister fengsles
Les også: Egypts opposisjon kunngjør «politisk veikart»

Flere onder
At militæret overtar makten, er ikke nok til å løse landets problemer, tror Midtøsten-forsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo.

– Hæren har en høy stjerne, men samtidig gjorde den ikke så mye positivt i løpet av det året den satt med makten. President Mohamed Mursi har heller ikke levert og har tapt mye oppslutning. Jeg tror egypterne føler de må velge mellom flere onder, sier Høigilt til NTB.

Han understreker at Mursi ble valgt til president og har mange bak seg. Mursi har antydet at han kan komme til å dø i sitt forsvar for demokratiet, men det vil neppe skje, mener Høigilt.

– Det muslimske brorskap er en sivil organisasjon, og det er vanskelig å se for seg syriske tilstander i Egypt, sier han.

Grep inn
Mursis kommunikasjonsrådgiver Yasser Haddara sier at presidentens budskap til alle egyptere er at de skal motstå militærkuppet, men at de skal gjøre det med fredelig midler, ikke vold, verken mot politi, soldater eller andre.

Militæret varslet mandag at de ville gripe inn hvis Mursi ikke hadde greid å løse den politiske krisen innen 48 timer. Onsdag klokka 16.30 gikk fristen ut. Den første timen kom det ingen meldinger fra verken militæret eller Mursis allierte, men deretter begynte meldingene om kuppet å strømme inn fra ulike kilder.

Like før hadde Mursi tilbudt seg å danne en samlingsregjering som en løsning på krisen, men verken hæren eller opposisjonen reagerte på utspillet.

Tidligere onsdag avslo Mursi og det islamistiske regjeringspartiet en invitasjon til å delta på et møte med den militære ledelsen, samtidig som det ble meldt at opposisjonens forhandler Mohamed ElBaradei satt i møte med forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi, som også er forsvarsminister.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Schjetne, Steinar

- Spenningen er stor og ryktene florerer
Norges ambassadør til Egypt er svært bekymret for situasjonen i landet. Spenningen er stor i forbindelse med framleggelsen av et såkalt politisk veikart for Egypt.

– Det er et enormt spenningsnivå her i Egypt nå. Det er veldig mye mennesker i gatene, og begge sider i denne konflikten har urokkelige meninger som er hogget i stein, sier ambassadør Tor Wennesland til NTB onsdag kveld.

Han er bekymret for det han ser på som en klar risiko for store sammenstøt.

– Med så mye folk ute i gatene i Kairo, og også i andre byer i Egypt, kan dette bli svært alvorlig, sier han.

Onsdag kveld skulle det som omtales som et veikart for Egypts fremtid legges fram.

– Ryktene rundt denne planen florerer. Det er det alle snakker om nå, sier han.

Han beskriver situasjonen onsdag kveld som preget av en «vent og se»-stemning.

– Det er kommet lite informasjon, annet enn at dette veikartet skal skissere en vei videre for Egypt. Det skal gi en beskrivelse av hvordan Egypt skal komme i en fase der de kan holde et demokratisk valg igjen, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.