*Nettavisen* Nyheter.

Ny rapport: - Selger flyktninger som sex-slaver til Kina

SLÅR ALARM: Myndighetene i Myanmar og Kina har ikke klart å stoppe menneskehandelen av unge kvinner fra Kachin-regionen i Myanmar, sier Human Rights Watch i en ny rapport. Bildet viser flyktninger i en leir i Myitkyinanord i Myanmar  i februar 2012. (Arkivfoto) Foto: Khin Maung Win (AP)

Kvinner og jenter fra Myanmar blir solgt til tvangsekteskap i Kina med formål om å bære fram barn, ifølge rapport fra Human Rights Watch.

21.03.19 09:46

OSLO (NTB, Nettavisen): - Hver gang den kinesiske mannen kom med mat til meg, voldtok han meg, forteller Seng Moon, en av kvinnene som er intervjuet i en ny rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Hun var 16 år gammel og oppholdt seg i en leir for internt fordrevne flyktninger i Myanmar da svigerinnen i 2016 fortalte at hun kunne skaffe henne jobb over grensen i Yunnan-provinsen i Kina. Hun ville ikke dra, men følte at hun ikke hadde noe valg. På veien ble hun dopet ned og bundet, og da hun kom fram ble hun holdt fanget i et rom i en eller to måneder. Det var her hun ble voldtatt, og da hun omsider slapp ut av rommet hun ble holdt innelåst i fikk hun beskjed om at hun måtte gifte seg med voldtektsmannen, forteller hun. Flere måneder senere ble hun gravid. Seng Moon ville tilbake til Myanmar, men fikk beskjed om at sønnen måtte være igjen.

- Vi skal ikke stoppe deg. Hvis du vil dra hjem, kan du bare gjøre det. Men du kan ikke ta med deg barnet, skal ektemannen hennes ha sagt.

Hun klarte omsider å rømme. Historien hun forteller er typisk for de 37 kvinnene som er intervjuet i rapporten, skriver Human Rights Watch.

Selges som «bruder»

Rapporten dokumenterer salg av kvinner og jenter fra delstatene Kachin og Nord-Shan til Kina som sex-slaver. Ifølge overlevende kvinner skal betrodde personer, inkludert familiemedlemmer, ha lovet dem jobber i Kina, men i stedet ha solgt dem til en verdi mellom 3.000 og 13.000 amerikanske dollar. I Kina skal de ha blitt innelåst i et rom og voldtatt med mål om at de skal bli gravide.

- Regjeringene i Myanmar og Kina har mislyktes i å stoppe menneskehandelen av etniske Kachin-kvinner og jenter som «bruder» til familier i Kina, heter det i rapporten fra Human Rights Watch.

- Myanmarske og kinesiske myndigheter ser andre veien mens skruppelløse menneskehandlere selger Kachin-kvinner og jenter til fangenskap og usigelige overgrep, sier Heather Barr, fungerende direktør for kvinners rettigheter ved Human Rights Watch og forfatter av rapporten.

- Mangelen på levebrød og grunnleggende rettighetsbeskyttelse har gjort disse menneskene til lette bytter for menneskehandlere, som på hver side av grensen har liten grunn til å frykte rettshåndhevelse, sier Barr.

Rapporten er blant annet basert på intervjuer av 37 overlevende fra menneskehandel, tre familier av ofre, myanmarske myndigheter, politi og medlemmer av lokale grupper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er vanskelig å anslå det totale antallet kvinner og jenter som er ofre for menneskehandel, ifølge Human Rights Watch, men den myanmarske regjeringen rapporterte 226 saker i 2017. Eksperter tror det virkelige tallet er mye høyere. Kvinnen på bildet er ikke den samme som er omtalt i saken, men fortalte til nyhetsbyrået AP i fjor at hun ble holdt fanget, voldtatt og misbrukt i Kina i seks år. Foto: Esther Htusan (AP)

Mindre antall kvinner i Kina

Ifølge overlevende kvinner, skal de kinesiske familiene ofte være mer interessert i å få en baby enn en «brud». Flere kvinner og jenter har klart å rømme etter fødsel, men til prisen av å etterlate sitt barn. Tilbake i Myanmar sliter flere med traumer og stigmatisering når de forsøker å gjenoppbygge livet.

Andelen kvinner i Kinas befolkning har falt jevnt siden 1987. Ifølge Human Rights Watch anslår forskere at Kina mangler 30–40 millioner kvinner som burde vært i live i dag, men som ikke er det grunnet preferansen for gutter – som ble forverret av ettbarnspolitikken som fant sted mellom 1979 og 2015.

Noen kinesiske familier takler mangelen på gifteklare kvinner ved å ty til menneskehandel, ifølge rapporten. Det er vanskelig å anslå det totale antallet kvinner og jenter som er ofre for menneskehandel, men den myanmarske regjeringen rapporterte 226 saker i 2017. Eksperter skal imidlertid ha fortalt Human Rights Watch at de tror det virkelige tallet er mye høyere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.