Gå til sidens hovedinnhold

Ny rapport: - FBI hadde grunnlag for å etterforske Trump-kampanjen

En ny rapport slår fast at FBI hadde grunnlag for å etterforske Trump-kampanjen i 2016.

NEW YORK (Nettavisen): I to år gransket teamet til Robert Mueller hvorvidt Russland i 2016 påvirket det amerikanske presidentvalget og hvorvidt det eksisterte et samarbeid mellom russerne og Donald Trumps valgkampteam.

Rapporten ble ferdigstilt i mars i år, og konkluderte med at russiske myndigheter sto bak en kampanje for å øke Trumps sjanser til å vinne valget.

Direkte: Følg Trump-høringen direkte her

I en ny rapport som blir offentliggjort på mandag, slås det fast at FBI hadde et såkalt «autorisert grunnlag» til å iverksette denne etterforskningen, melder Washington Post, som har fått tilgang til rapporten.

Rapporten slår også fast at ingen i FBI var partiske under etterforskningen av saken, men man har også funnet svakheter ved etterforskningen, melder avisen. Hele rapporten, som er utarbeidet av generalinspektør Michael Horowitz, er ventet å bli offentliggjort senere på mandagen.

Justisminister William Barr sier i en uttalelse mandag kveld at han mener FBI ikke hadde juridisk grunnlag til å iverksette de etterforskningsskritt de gjorde, og at etterforskningen var «påtrengende», melder CNN.

Raser mot orgasme-simulering

I forrige uke ble en av av de som deltok i etterforskningen av Trump-kampanjen, den tidligere FBI-advokaten Lisa Page (39), rasende etter at president Donald Trump nylig gjorde narr av henne på et folkemøtet i Minneapolis.

På Trumps folkemøte, som du kan se utdrag av i video av under, leser Donald Trump opp meldinger og gjør narr av forholdet mellom Lisa Page og Peter Strzok, en erfaren tidligere FBI-etterforsker.

Se video her:

Lisa Page og Peter Strzok jobbet begge tidligere i FBI og innledet til slutt et forhold, selv om de begge var gift. Peter Strzok ble i 2017 fjernet fra Robert Muellers Russland-etterforskning, da det dukket opp private meldinger og eposter mellom Strzok og Lisa Page.

I epostene som ble offentliggjort, kom de to med kraftige angrep på Donald Trump.

Les mer

Slår tilbake etter Donald Trumps orgasme-simulering

Epostutvekslingen dukket opp under justisdepartementets etterforskning av hvorvidt Russland-etterforskningen er blitt politisk påvirket, og førte til at Peter Strzok først ble fjernet fra Russland-etterforskningen og senere fikk sparken fra FBI, mens Lisa Page til slutt forlot FBI i mai 2018.

For Donald Trump har forholdet mellom Lisa Page og Peter Strzok og meldingene som ble avslørt, vært et eksempel på det han mener var partiskhet i FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Les mer

Melania Trump raser mot vitne i Trump-høringen: - Du burde skamme deg!

«Frikjenner» FBI for Russland-gransking

Rapporten som ble offentliggjort av generalinspektørens kontor mandag, undergraver president Trumps påstander om at han var offer for en heksejakt.

Granskingsrapporten slår nemlig fast at det ikke finnes noe bevis for at FBIs etterforskning ble utført med politisk slagside. Organet får imidlertid kritikk på flere punkt i etterforskningen.

De nyanserte funnene i granskingsrapporten kan derfor ikke sies å være et klart forsvar verken av Trumps tilhengere eller kritikere.

I rapporten avsløres det også for første gang at FBI sendte en informant for å ta opp en samtale med et høytstående medlem av Trumps valgkampstab som ikke selv var gjenstand for Russland-granskingen.

Rapporten konkluderer også med at FBI var berettiget til å avlytte en tidligere Trump-rådgiver.

Granskerne tilbakeviser teorier og kritikk av FBI som Trump og hans tilhengere sto bak, samtidig som de påpeker at føderale etterforskere gjorde feilvurderinger i saken.

Trumps egen justisminister William Barr avviser generalinspektørens konklusjon om at det var tilstrekkelig bevis for å starte FBIs gransking. Barr har håndplukket statsadvokat John H. Durham og bedt ham lede en separat gransking av Russland-etterforskningen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre