*Nettavisen* Nyheter.

Ny rapport: Norge kan nå miljømålet i 2050

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet presenterer regnestykket mandag. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (NTB scanpix)

Det er mulig for Norge å bli et lavutslippssamfunn innen 2050, konkluderer Miljødirektoratet i en ny rapport. Men veien dit er bratt og lang.

13.10.14 10:06

– Vår analyse viser at det er mulig å redusere utslippene til mellom 1 og 2 tonn CO2-ekvivalenter per innbygger i 2050, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Regnestykket forutsetter store gjennombrudd i teknologiutvikling innen prosessindustri, karbonfangst- og lagring i industrien, elektrifisering av så godt som alle oljefelt, storskala innfasing av miljøvennlige kjøretøy samt storstilt satsing på kollektivtrafikk.

Ifølge FNs klimapanel må utslippene reduseres med 40-70 prosent innen 2050 for å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader fra førindustrielt nivå. Dette innebærer et utslipp per person på mellom 1,5 og 3,1 tonn CO2-ekvivalenter i 2050.

Miljødirektoratet har i analysen utarbeidet klimapakker på tre nivåer. Det første består av rimelige og forholdsvis enkle tiltak, det tredje av de dyreste og mest krevende tiltakene samt et andre, midtre nivå.

Avhengig av hvilket nivå politikerne velger, vil klimagassutslippene reduseres fra 14 til 43 prosent i 2030, sammenlignet med tallene fra 1990. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.