Gå til sidens hovedinnhold

Ny rasismestorm: Chicago-borgermester gir ikke intervjuer til hvite journalister

– Mangfold er viktig i media, sier borgermester Lori Lightfoot (D). – Politikere får ikke velge hvem som dekker dem, svarer frustrert lokaljournalist.

Torsdag har demokraten Lori Lightfoot vært borgermester i Chicago i to år. I anledning jubiléet aksepterer hun for tiden kun intervjuhenvendelser fra journalister som er «people of color», skriver hun på Twitter.

– Det er en skam at i 2021, så er medlemmene av pressekorpset i rådhuset i stor grad hvite, i en by hvor over halvparten av innbyggerne identifiserer seg som svarte, latino, asiatiske eller amerikansk-indianere.

– Derfor er jeg bevisst i å prioritere fargede reportere i anledning toårsjubileumet for da jeg ble tatt i ed som borgermester i Chicago.

– Chicago er en verdensklasseby. Vårt lokalmedia burde reflektere de mange kulturene den er sammensatt av, skriver hun videre.

Les også: Disse fire Trump-avtalene har skapt et pinlig arabisk dilemma

Mediestorm

Lokaljournalist Gregory Pratt i Chicago Tribune, byens største avis, er blant de heldige som får lov til å intervjue Lightfoot. Han sier at de nå har kansellert sin intervjuavtale med borgermesteren.

– Politikere får ikke velge hvem som dekker dem, skriver han på Twitter.

FOX News var først til å omtale saken. De ble deretter sitert av Breitbart og andre konservative nettaviser.

Saken har nå skapt raseri på høyresiden i USA, og er blant annet omtalt av den populære redaktøren og podkast-verten Ben Shapiro.

Jarome Bell, som er republikansk kongresskandidat i Virginia, mener det er rasistisk.

Ble kjent på Twitter

Saken dukket først opp som en påstand på Twitter på tirsdag kveld fra politisk journalist Mary Ann Ahern i NBC5 Chicago.

– Hennes talskvinne sier at Lightfoot gir én-til-én-intervjuer - kun til svarte eller brune journalister.

Det i anledning Lightfoots første to år som borgermester, som Ahern ønsket å intervjue den demokratiske borgermesteren om.

Aherns anklage ble deretter bekreftet av Heather Cherone og Paris Schultz i WTTW, som er radiostasjonen til PBS Chicago.

PBS, som står for Public Broadcasting Corporation, er en nasjonal, ikke-kommersiell kringkaster som er kjent for sin politisk nøytrale dekning av amerikansk politikk og samfunnsliv.

– Kan føre til søksmål

Jussekspert og advokat Jonathan Turley fra George Washington University Law School spekulerer på Twitter i om nyhetsmediene kan gå til sak mot borgermesteren.

– Spørsmålet er hvorvidt et rasekriterium for reportere ikke bare kan føre til søksmål, men om media er villige til å saksøke Lightfoot for en diskriminerende praksis.

– Et slikt søksmål vil være utfordrende, særlig grunnet mangel på svar fra Lightfoot, skrev han før Lightfood bekreftet saken.

I 1998 vitnet Turley i favør av å dømme Bill Clinton for riksrett, og i 2019 vitnet han i forkant av Donald Trumps første riksrettssak. Da for å argumentere mot riksrettssaken, som han mente var på tynt konstitusjonelt grunnlag.

Les også: USAs høyesterett tar opp abortsak – kan bli dramatisk innskrenking av abortrettighetene

Før Trumps andre riksrettssak, i januar 2021, takket han nei til å vitne for presidenten. I stedet fordømte han Trump-talen som førte til angrepet på Kongressen den 6. januar.