*Nettavisen* Nyheter.

Ny reformbølge på trappene i Kina

Beijing/Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen): Ledelsen i Kinas kommunistparti møtes lørdag til langhelg i Beijing. Møtet sammenlignes med det som lanserte Deng Xiaopings kapitalistiske reformer i 1978. Demokrati står ikke på dagsordenen.

For den som fnyser av møters betydning, kan det være verdt å minne om at kinesernes gjennomsnittlige årsinntekt i 1978 var 1.200 kroner. Nå er den rundt 36.000, og Kina er verdens nest største økonomi.

Målet når de 370 medlemmene og varamedlemmene av sentralkomiteen samles fra lørdag til tirsdag, er at de godkjenner partileder Xi Jinpings nye økonomiske og sosiale reformer. De skal skape fortsatt vekst og større sosial stabilitet.

Det er det statlige Senter for utviklingsforskning som har utarbeidet planen. Navnet skyldes at planen redegjør for tre overordnede prinsipper for reform, åtte prioriterte reformer og tre strategier for å nå målene.

Ett av de overordnede prinsippene er ifølge magasinet The Economist at «effektive markeder krever en effektiv stat» og vice versa. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.