*Nettavisen* Nyheter.

Ny regel hindrer barnehageplass

Foto: ROAR GRØNSTAD (Romerikes Blad)

Max, Elias og Noah får ikke begynne i barnehagen selv om det er 14 ledige plasser.

(SIDE2): Fra og med i år er det kommunene selv som har ansvaret for å finansiere barnehagene.

Denne saken er levert av Romerikes Blad

Mødrene i den lille barselgruppa på Jessheim fortviler etter at den nye ordningen trådte i kraft.

Både Tone Merete Skogvoll, Caroline Clementz og Janne Strømmen står uten barnehageplass til sine sønner som fyller ett år denne våren.

Alle tre har søkt plass i Læringsverkstedet Ekornrud, men fått beskjed om at den private barnehagen ikke kan ta inn flere unger til tross for at de per dags dato har 14 ledige plasser.

Søkte i høst
– Jeg søkte om plass til Noah i september, forteller Skogvoll.

– Jeg kan se Læringsverkstedet Ekornrud fra huset mitt, så det hadde vært ideelt å få plass der. Samme dag som jeg søkte fikk jeg en bekreftelse fra kommunen om at søknaden var mottatt, men hørte ikke noe mer på lang tid.

I oktober bestemte hun seg for å ringe kommunen. Da var beskjeden at det lureste var å ringe direkte til barnehagene hun hadde på ønskelista.

– Jeg snakket med styrer i Læringsverkstedet Ekornrud. De hadde i utgangspunktet flere plasser ledige, men på grunn av den nye tilskuddsordningen hadde man bare midler nok til de ungene som gikk der per 15. desember.

– Foreldrene blir taperne
Daglig leder i Læringsverkstedet, Trude Sydtangen, forstår mødrenes frustrasjon.

– Både barnehager og foreldre blir stående som tapere etter at denne nye ordningen trådte i kraft. I hovedsak foreldrene, mener hun.

– Barnehagene får nå tilskudd på bakgrunn av det barneantallet vi rapporterer inn 15. desember. Tilskuddet øker altså ikke selv om man tar inne flere barn i løpet av året.

Sydtangen bekrefter at det per dags dato er 14 ledige barnehageplasser i deres avdeling på Ekornrud.

– Skal vi ta inn flere, må vi ansette flere folk. Jeg har imidlertid forstått at siste ord ikke er sagt i denne saken politisk, men det er per dags dato en frustrerende situasjon å ikke kunne ta inn flere barn når vi har ledige plasser.

– Diskriminerer vårbarn
– Veldig dumt at man ikke har fått noe informasjon om denne nye ordningen. Da ville man jo prøvd å få inne barnet sitt i barnehage i desember, sier mødrene i barselgruppa.

– Dette er jo faktisk en diskriminering av barn som er født på våren, mener Caroline Clementz som skal tilbake i jobb neste uke.

– Kjæresten min skal da være hjemme med Max en liten stund. Etter det må vi rett og slett sende han litt rundt, det blir litt av en kabal. Jeg søkte om plass allerede i juni fjor. Da jeg ikke hadde hørt noe fra kommunen på nyåret, altså sju måneder seinere, tok jeg kontakt. Da var beskjeden at jeg selv måtte ringe rundt til barnehagene. Det er ikke lett for førstegangsmødre å vite slikt.

– Kronglete system
– Dette er et svært kronglete system i et land som skryter av full barnehagedekning, mener Tone Merete Skogvoll.

– Det verste er egentlig at vi ikke har fått informasjon om hvordan den nye tilskuddsordningen fungerer. Jeg vet ikke hva jeg gjør hvis jeg ikke får barnehageplass. Jeg kjenner ikke så mange her, og vet ikke om noen dagmammaer, sier hun.

Janne Helen Strømmen skal tilbake i jobb i morgen.

– Mannen min har delt opp pappapermisjonen, så det går for en liten periode. Men dette er absolutt ikke en ideell situasjon.

Et svært kronglete system i et land som skryter av full barnehagedekning.

Les flere saker på Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.