RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny rekord for fondssparing

Sist oppdatert:
Norske sparere puttet igjen penger i aksjefond i august, og dette bidrog til at det samlet aldri har vært så mye kapital i norske verdipapirfond som vet utgangen av august
Totalt hadde Ola og Kari 164,2 milliarder kroner i verdipapirfond ved utgangen av august, viser fersk statistikk fra Verdipapirfondenes forening.

Det er det høyeste beløpet noensinne.

I august ble det netto tegnet for 899 millioner kroner.

Av dette ble det nettotegnet for 508 millioner i aksjefond, 121 millioner i obligasjonsfond og 273 millioner i pengemarkedsfond. I kombinasjonsfond ble det netto tatt ut 2 millioner kroner.

De siste årene har det vært en klar tendens til positiv nettotegning i pengemarkedsfond, som er et alternativ til banksparing.

Når det gjelder aksjefond har det svingt mye mer fra år til år og måned til måned. I de lykkelige børstidene rundt tusenårsskiftet fløt det penger inn i aksjefond, men strømmen snudde i 2001 og 2002. I 2003 var det igjen positivt, mens bildet hittil i år er ganske blandet.

Størst nettotegning i august hadde Stavanger Fondsforvaltning (Skagen-fondene), fulgt av ABIF, KLP, Odin og Storebrand. Markedslederen DnB NOR hadde negativ nettotegning.

Når det gjelder typer aksjefond, ser man i august at den internasjonale trenden fortsetter. Det tas penger ut av fond som investerer på Oslo Børs og puttes penger inn i internasjonale fond, spesielt brede, globale fond.

Odin sørger på egen hånd for en sterk nettotegning innen bransjefond. Odin har den siste tiden hatt solid suksess med, og tegning i, fondene Odin Offshore og Odin Maritim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere