*Nettavisen* Nyheter.

Ny rekord i forurensning

Kina står for to tredjedeler av den globale utslippet av CO2, viser ny rapport. Bildet er av et kullkraftverk utenfor Linfen, i Shanxi-provinsen i Kina. Foto: PETER PARKS

2011 ble tidenes forurensningsår, og Kinas utslipp overgår andre lands reduksjon, viser ny rapport.

26.05.12 12:31

Det globale utslippet av karbondioksid til atmosfæren nådde rekordnivåer i 2011, viser en foreløpig rapport fra Det internasjonale energibyrået, IEA.

Økningen er på 1 gigatonn fra 2010, og er oppe i 31,6 gigatonn, eller 31.600.000.000 tonn i året. Enda skremmende er at 45 prosent av dette utslippet kommer fra kull.

Olje er på andreplass med 35 prosent, mens gass på tredje med 20.

Kunne ha vært verre

Kina kommer fram som den store synderen, og står alene for 72 prosent av utslippsøkningen, noe som gjør at den 0,6 prosents utslippsreduksjonen i OECD-land ikke kommer til noe nytte.

Likevel kunne det ha vært langt verre, mener IEA.

– Det Kina har gjort over en så kort periode for å øke energieffektiviteten og ta i bruk ren energi, har allerede begynt å fungere, sier IEAs sjeføkonom Fatih Birol.

Uten disse tiltakene hadde Kinas utslippsøkning kommet på rundt 1,5 gigatonn CO2.

Skryt til USA

Samtidig får USA skryt i den foreløpige rapporten, som viser at landet har redusert sine utslipp med 430 millioner tonn siden 2006, og leder dermed statistikken over alle land og regioner.

Hovedårsaken antas å være høyere oljepriser, og dermed mindre forbruk, samt overgang fra kull til gass som energikilde.

EU-landenes utslipp har minket med 69 gigatonn, og det kan vi takke finanskrise og en mild vinter for, mener IEA.

Krangler om klimaavtale

Denne uken er det FN-toppmøte i Bonn om klimaendringer. Ifølge nyhetsbyrået AP klarer ikke landene å bli enige om planen for hva de skal diskutere på neste møte i desember i Qatar.

USA er svært misfornøyd med den eneste gjenstående bindende avtalen, Kyoto-protokollen fra 1997, siden den ikke forplikter Kina, og er derfor skeptisk til å inngå nye avtaler.

IEA antar at for å ha en 50 prosents sjanse til å begrense verdens temperaturøkning med 2 grader Celsius, må CO2-utslippene ikke bli høyere enn 32,6 gigatonn innen 2017.

– De nye dataene tyder på at den planen ser ut til å måtte forkastes, vedgår Birol.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.