RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny rekord med nødskrik

Sist oppdatert:
Årets siste handelsdag ble avsluttet med ny rekordnotering på Oslo Børs. Men det var med et nødskrik. Les mer om den siste handelsdagen på Oslo Børs i 2005 her
Oslo Børs klamret seg fast og endte dagen med oppgang fredag. Ikke bare steg børsen 0,05 prosent. Hovedindeksen endte på 332,51 poeng, noe som er den høyeste sluttnoteringen noen gang. På den siste dagen i året klarte dermed børsen å gjøre det som har skjedd svært ofte dette spesielle året.

Hovedindeksen steg dermed med 40,53 prosent i 2005.

DNO var igjen i fokus på børsen, og aksjen var fredag den mest omsatte. Selv om det åpnet grundig ned for det lille oljeselskapet kom aksjen utover dagen ettersom folk ville sikre seg aksjer før året var omme. Dette sendte kursen opp 2,6 prosent.

For de tunge oljeselskapene endte det derimot med en heller laber utvikling. Statoil endte opp 0,32 prosent mens Norsk Hydro endte ned 0,4 prosent.

Gjødselgiganten Yara tynget markedet og aksjen endte ned 1,75 prosent. Av de ti mest omsatte var det faktisk bare Statoil og DNO som klarte en oppgang, mens Frontline endte uendret.

Blant taperne finner vi flere av de mindre oljeselskapene. Altinex falt ned 5,56 prosent og ble dagens store taper, mens Canargo raste ned 5 prosent. Nedgang ble det også for Software Innovation, som endte ned 4,3 prosent.

Nutripharma ble dagens vinner med en oppgang på 14,3 prosent, dog på syltynt volum mens TFDS endte opp 8,6 prosent. Bioteknologiselskapet Diagenic endte opp 7,1 prosent mens Ementor løftet seg hele 5,66 prosent.

Svak start på Wall Street

Det åpner klart ned på Wall Street fredag, på årets siste handelsdag i markedet. Det er nedgang over hele linjen etter at aktørene trekker pengene unna markedet før det nye året.

Dow Jones faller ned 0,32 prosent mens S&P 500 er ned 0,43 prosent. Nasdaq-indeksen faller ned 0,6 prosent.

Venter svak åpning

Futuresene på de tunge amerikanske indeksene tendenserer nedover fredag ettermiddag og bærer bud om en heller svak fredag, og dermed svak avslutning på året i det amerikanske aksjemarkedet.

Slapp sistedag på børsen

Det er heller rettningsløst ved Oslo Børs ved lunsjtider på Oslo Børs. Hovedindeksen er ned 0,08 prosent og har stort sett vært moderat ned gjennom hele dagen.

Tungvekterne Statoil og Hydro er henholdsvis uendret og ned 0,14 prosent mens den mest omsatte aksjen i dag som i går er DNO. Den faller ned 1,72 prosent, men har kommet seg noe tilbake etter åpningen.

Telenor er ned 0,4 prosent mens Yara faller ned 2 prosent til 98 kroner.

Øystein Stray Spetalen uttale til Dagens Næringsliv av oljemyggen Canargo bare er tull, og at aksjen er den fremste shortkandidaten på Oslo Børs. Aksjen faller ned seks prosent, og fortsetter dermed fallet fra torsdag. Om Spetalens uttalelser har noen sammenheng med kursfallet vites ikke.

Nedgang er det også for Altinex, hvor Spetalen er storaksjonær sammen med Idar ”Iceman” Vollvik. Aksjen faller ned 3,7 prosent mens Opera Software faller ned 4,9 prosent. Aksjen steg tidligere på dagen etter at selskapet meldte at Motorola ville inkludere Operas nettleser i sin nye telefon, men dette var ikke nok til å holde kursen oppe.

Ementor flyr høyt på børsen, og det kriserammede IT-selskapet stiger 5,66 prosent uten at det har kommet nyheter fra selskapet. Oppgang er det også for Nutripharma som stiger 17,5 prosent dog på svakt volum.

I Europa for øvrig har børsene falt ytterligere på årets siste dag. I London er FTSE-100 ned 0,54 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned hele 1,1 prosent.

Slapp start på årets siste

Det åpnet heller moderat på Oslo Børs fredag, den siste handelsdagen i 2005. Etter et fantastisk børsår er hovedindeksen ned 0,05 prosent etter vel ti minutters handel, mens DNO faller ned 1,3 prosent.

Norsk Hydro er mest omsatte aksje med en oppgang på 0,14 prosent mens Statoil faller ned 0,32 prosent.

Yara faller under 100 kroner aksjen og handles til 98,75 kroner, en nedgang på 1,25 prosent mens Pan Fish fortsetter gårsdagens oppgang med en stigning på 2,94 prosent.

Om det var uttalelser og short-anbefaling til Øystein Stray Spetalen eller andre forhold som sendte kursen ned i Carnargo fredag morgen er ikke lett å si. Men aksjekursen i det lille oljeselskapet faller i alle fall 5,22 prosent etter åpning.

Fall er det også for Altinex, som Spetalen også er storeier i men som han forventet det ville komme negative nyheter fra ifølge et Dagens Næringsliv-intervju. Altinex-aksjen faller ned 1.8 prosent.

Opera Software var ned fra åpningen men løftet seg betydelig etter at selskapet kunne melde at de skal levere nettleser til en ny Motorola-telefon. Aksjen er ned 0,44 prosent etter å startet dagen betydelig lavere.

I Europa er det heller svak utvikling på børsene. I London er FTSE-100 ned 0,36 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,51 prosent.

Årets siste handelsdag

Det har vært et fantastisk år på Oslo Børs i 2005. Hovedindeksen har løftet seg 40,43 prosent anført av en kraftig oppgang for de tunge oljeselskapene som Statoil og Hydro, men også flere av de mindre oljerelaterte selskapene har løftet seg betydelig.

Riggselskapene og shippingaksjer har også fått merke en helt eventyrlig oppgang, mens det har vært heller avmålt i IT-sektoren. Der har vi blant annet sett Tandberg rase 45,5 prosent siden i fjor, mens Telenor har løftet seg 24,7 prosent. Fast derimot har steget hele 87,12 prosent.

Atter igjen har Orkla klart å slå hovedindeksen med en oppgang på 46,45 prosent i 2005, før siste handelsdag, mens Kjell Inge Røkkes snuoperasjon i Aker Kværner har sørget for en kursoppgang på hele 155,3 prosent. For shippinggiganten Frontline har året imidlertid ikke vært like fantastisk. Kursen har falt 0,83 prosent¿

Den siste uken har det vært helt fantastisk fokus på DNO, et selskap som har kommet mer og mer i søkelyset i løpet av året. Aksjen er børsvinner på Oslo Børs med en vanvittig oppgang på 830 prosent!

Spørsmålet er om oppgangen vil fortsette på den siste dagen, både for markedet og for DNO-aksjen, eller om investorene vil dunke inn de gevinster de måtte ha før nyttårsrakettene stiger til himmels lørdag.

Mye tyder imidlertid på en meget rolig børsdag fredag. Oljeprisen steg torsdag kveld, men falt svakt tilbake fredag morgen. Trader og investor Øystein Stray Spetalen advarer investorer på det sterkeste mot mindre oljeselskap, og spår tårer i året som kommer. Blant annet råder han til short i oljemyggen Canargo, som han betegner som 'bare tull.'

Shortet man aksjen ved inngangen til inneværende år har man fått et tap på 39,3 prosent, noe som må sies å være smått med tanke på sektoren aksjen er i.

Fredagen kan bli preget av noe såkalt window-dressing, det vil si at aktører kjører aksjekurser opp på den siste dagen for å få statistikken til å se finere ut. Børsen og meglerhusene har blitt mer aktsom i forhold til denne type handling de siste årene, men det er sikkert flere som ikke kan motstå fristelsen, selv om transaksjonene kan bli unntatt fra indeksgrunnlaget.

I Europa er det heller svakt i markedet. Både i USA torsdag og i Asia fredag har markedet falt før nyttårsfeiringen. I London er FTSE-100 ned 0,07 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,42 prosent. I Paris er CAC-40 indeksen ned 0,34 prosent.

Det er halv handelsdag på børsen i London fredag.

Nedgang på årets siste dag

Det ble nedgang i det japanske og asiatiske aksjemarkedet fredag, på årets siste handelsdag.

Etter en fantastisk oppgang i det japanske og asiatiske markedet falt fredag Nikkei indeksen med 1,4 prosent, men har allikevel steget over 40 prosent på ett år. Morgan Stanleys Asia-indeks falt ned med 0,2 prosent, men avsluttet året med en oppgang på 22 prosent.

I USA falt indeksene noe tilbake torsdag. Dow Jones indeksen falt 0,1 prosent mens den bredere S&P 500 indeksen falt 0,3 prosent. Nasdaq-indeksen falt 0,5 prosent etter gevinstsikring i Apple og Google-aksjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere