RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny rekord på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Oljeprisen sørget nok en dag for en ny rekordnotering på Oslo Børs. Les mer om dagens aktivitet her:
Hovedindeksen satte nye rekordnoteringer og endte opp 1,96 prosent til 415,20 poeng. Nok en gang var den fantastisk sterke oppgangen i oljeprisen som var den sterke drivkraften i oppturen på Oslo Børs.

Oljetungvekterne Statoil Norsk Hydro var også i rekordmodus og toppet listen over de mest omsatte aksjene. Aksjene endte opp henholdsvis 3,69 prosent til 210,50 kroner og Norsk Hydro 1,49 prosent til 975 kroner. Det noe mindre oljeselskapet DNO ville ikke være stort dårligere og steg hele 5,94 prosent til 58 kroner.

Markedet jubler over Tomra som overgikk forventningene med sine tall for første kvartal som presenterte i går. Aksjen klatret 9,30 prosent. Selskapet leverte omsetning og resultat som er langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd. Flere av meglerhusene har allerede oppgradert kursmålene i Tomra i nye analyser.

Verkstedselskapet Bjørge toppet listen over dagens vinnere og steg 16,28 prosent til 20 kroner. Analytiker Terje Mauer i DnB NOR Markets har gitt ut en analyse der han anbefaler kjøp av aksjen med et kursmål på nettopp 20 kroner.

Dermed er kursmålet nådd og Mauer kommer til se på hva han kommer til å gjøre med Bjørge estimatene sine.

- Vurdere det nå som den kommer til 20 kroner. Har ikke rukket å vurdere kursmålet på nytt i et fantastisk marked, sier Terje Mauer til NA24 iMarkdet.

Yara steg torsdag 3,4 prosent i påvente av morgendagens resultater. Det er ventet at selskapet vil fremlegge gode tall, selv om oljeprisen har steget tungt. Aktører i markedet forventer at selskapet vil overraske markedet positivt, og fremlegge sterke tall fredag.


Blandet på Wall Street

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,10 prosent til 11.290,74 poeng. Aksjene på den mer brede indeksen S&P 500 er tilnærmet uforandret på 1.309,60 poeng.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er ned 0,28 prosent til 2.264,27 poeng.

Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt betraktelig i forrige uke og bekrefter at arbeidsmarkedet beholder det sterke momentumet. I forrige uke var det 10.000 færre som møtte opp i køen for å motta arbeidsledighetstrygd, mens markedet hadde ventet at antallet skulle holde seg på samme nivået som uken i forveien.

Uroen rundt Iran og Nigeria, samt svekkede oljelagre i USA sender oljeprisen til nye rekordhøyder torsdag. Tidligere på torsdag var prisen på Nordsjøolje over 74 dollar, mens oljen som er notert i den amerikanske handelen nådde rekordhøyder etter et bombeangrep i Nigeria.

Høy oljepris og lave bensinlagre er dårlig nytt for amerikanske forbrukere og legger en demper på de amerikanske aksjespekulantene.

Utsiktene til høyere renter og sterkere dollar svekker også investorene på Wall Street sin villighet til å investere i aksjer.

Til tross for at flere amerikanske selskap kan vise til bedre inntjening enn hva analytikerne i USA hadde ventet på forhånd, er det likevel enkelte som skuffer med resultat varsler. Dette legger også en demper på utviklingen på Wall Street.

Knallsterkt til tross for problemer

Hovedindeksen setter nye rekordnoteringer og er i skrivende stund opp 1,60 prosent til 413,74 poeng. Oppgangen må stort sett tilskrives den fantastisk høye oljeprisen som i morgentimene torsdag rundet 74 dollar fatet.

Oslo Børs kunne først starte handelen en time forsinket grunnet store problemer med Saxess-systemet i Stockholm. Vanskelighetene startet allerede tidlig torsdag morgen, men etter en kort stund kunne Oslo Børs melde at problemene var under kontroll og at handelen skulle starte som vanlig.

Men problemene kom tilbake og all handelen stoppet opp. Klokken 10 var problemene ute av verden og handelen kom i gang som normalt.

Oljetungvekten Statoil er like etter at handelen åpnet en time forsinket den mest omsatte aksjen og stiger 2,71 prosent til 208,50 kroner. Norsk Hydro er opp 1,51 prosent til 975,50 kroner. DNO som kom med en Nabrajah oppdatering i dag tidlig er opp 2,28 prosent til 56 kroner.

Blant vinnerne finner vi Bjørge som i går leverte et rekordsterkt resultat. Aksjen var også en av vinnerne i gårsdagens handel og stiger nye 9,88 prosent i dag.

Tomra som overgikk markedets forventninger med sine tall for første kvartal som presenterte i går klatrer 8,37 prosent. Selskapet leverte omsetning og resultat som er langt bedre enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd.

Golden Ocean Group er opp 8,28 prosent til 3,27 kroner. John Fredriksen har gjennom sitt private investeringsselskap Hemen Holding kjøpt 5 millioner aksjer til en snittkurs 2,98 kroner i markedet onsdag. Fredriksen kontrollerer dermed en post på 39,67 prosent i bulkrederiet.

Norsk Vekst Forvaltning følger etter med en oppgang på 8,11 prosent, men verdier for kun 40.000 kroner er byttet eier så langt denne dagen.

Oljemyggene Norse Energy Corporation og Altinex stiger henholdsvis 7,79 prosent og 6,90 prosent. Meglerhusene Glitnir og Orion dominerer kjøpersiden. Orion tok i går Norse Energy Corp. inn i sin modell portefølje.

PhotoCure faller 7,22 prosent etter at selskapet har fått problemer med helsemyndighetene i USA.

- PhotoCure har mottatt foreløpig avslag på søknaden om godkjennelse av Hexvix fra de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA). FDA har etterspurt ytterligere analyser og informasjon, skriver PhotoCure i en melding.

Det samme skjedde da PhotoCure for et par år siden var innen med sin første søknad til FDA for sitt andre legemiddel, Metvix.

IM: Skaugen er ned 2,73 prosent og får følge av TECO som er ned 2,09 prosent. Begge aksjene faller på lav interesse og liten omsetning for aksjene.

Eltek faller 2,35 prosent etter at de leverte bedre tall enn ventet i morgentimene torsdag. Selskapet skuffet med ordreinngangen og har kontantstrømmen fra driften var heller ikke god.

I dag var også første noteringsdag for Dolphin Interconnect Solutions.

- Dolphin Interconnect Solutions ASA er en ledende internasjonal produsent og markedsfører av datakomponenter som muliggjør kostnadseffektiv ytelsesøkning i datasystemer for meget krevende anvendelser. Bruksområdene for Dolphins produkter spenner fra drift av databaser, via styringssystemer i fly, til siste generasjon medisinsk billeddiagnostikk, heter det ifølge Oslo Børs.

Aksjekursen gjorde et lite hopp og er i øyeblikket 19 kroner som er en økning på drøye åtte prosent. Emisjonen i forkant av noteringen ble tilrettelagt av Pareto og ble overtegnet to ganger. Aksjekursen ble satt til 17,50 kroner og markedsverdi ved torsdagens introduksjon 107 millioner kroner. Det var i utgangspunktet 220 aksjonærer og 160 nye tegnet seg til aksjer.

Oljeprisen til nye høyder

Oljeprisen fortsetter oppgangen etter at de amerikanske oljelagrene fortsetter å minke. Både råoljelagrene og bensinlagrene falt langt mer enn ventet. Nedgangen er dårlig nytt for de kjøreglade amerikanerne nå i forkant av kjøresesongen.

I morgentimene torsdag er prisen på Nordsjøolje med levering i juni rundt 74 dollar pr. fat. Dermed kan det være duket for videre oppgang for de oljetunge norske aksjene.

De amerikanske og asiatiske børsene fortsatte oppgangen onsdag kveld og tirsdag morgen. Resultatene begynner å renne inn i USA og flere av de ledende selskapene slår forventningene og overrasker markedet med bedre vekst og inntjening. Det er i første omgang IT-selskapene og finanskonsernene som overrakser på den positive siden.

Polycom som er en av de største konkurrentene til Tandberg innen videokonferansemarkedet leverte over forventningene og kan vise til en omsetningsvekst på 15 prosent. Det var på forhånd ventet at Polycom kunne vise til en vekst på mellom 10 og 11 prosent.

Videokonferanseselskapet leverte også godt over analytikernes forventninger når det gjelder inntjening pr. aksje.

Resultatsesongen er i ferd med å sparkes i gang for fullt og her hjemme i Oslo. Eltek, Photocure, Norman er blant aksjene som kommer til å legge frem sine resultater torsdag.

Tandberg leverer sine tall for første kvartal etter at børsen i Oslo stenger torsdag.

Panteselskapet Tomra kunne i går presentere resultatet for første kvartal og overgikk markedets og analytikernes forventninger. Selskapet kan vise til langt bedre vekst og delvis knuser estimatene for resultatene.

Det kanadiske oljeselskapet Questerre kommer med gode nyheter i forbindelse med to nye gassbrønner som kan vise seg å bli produserbare.

Blandet i Asia

De asiatiske børsene endte noe blandet etter at den japanske Nikkei-indeksen snudde ned mot slutten av dagen.

Teknogiganter som Sony Corp. og Samsung Electronics Co hadde en god dag på børsen torsdag. Selskapene ble drevet opp av gode resultater fra amerikanske konkurrenter onsdag kveld.

- Teknologiaksjene fortsetter å stige. De drives opp av resultatforventninger, sier forvalter Mitsushige Akino i Ichiyoshi Investment Management Co. i Tokyo

Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeks var i morgentimene opp 0,2 prosent til 136,05 poeng – den høyeste noteringen på 16 år.

Japans Nikkei 225-indeks endte ned 0,29 prosent til 17.299,40 poeng, mens den brede Topix-indeksen endte opp rundt 0,1 prosent i morgentimene torsdag.

IT-oppgang i USA

USA-børsene ble trukket i ulike retninger onsdag. På den positive siden må vi nevne sterke kvartalstall, spesielt fra Yahoo.

På den negative siden finner vi renteoppgang og rekordhøy oljepris.

Yahoos sterke kvartalstall, etter børs tirsdag, bidrog til å trekke opp andre IT- og internettaksjer. Yahoo-aksjen steg 7 prosent. Også Texas Instruments leverte gode tall, mens Motorola skuffet imidlertid og falt 6 prosent.

Alt i alt var det imidlertid drag i IT-aksjene, og Nasdaq-indeksen steg 0,6 prosent.

Ukentlige tall viste uventet små lagre av olje og oljeprodukter i USA, noe som sendte oljen til ny rekord i dag. Nordsjøolje for levering i juni har vært handlet til 74 dollar i dag, tidenes høyeste pris.

Dermed steg også olje- og offshoreaksjer. Delindeksen for oljeservice steg over 2,5 prosent, oljeselskapsindeksen snaut 1 prosent.

I dag kom tall som viste en oppgang i konsumprisindeksen på 0,3 prosent i mars, når man holder mat og energi utenom. Det var høyere enn ventet, og markedsrentene steg i USA. Renten på tiårige statsobligasjoner steg fra 4,97 til 5,03 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,09% 11.278,77

Nasdaq +0,63% til 2.370,88

S&P 500 +0,17% til 1.309,93

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere