*Nettavisen* Nyheter.

Ny rubrikksvikt i Aftenposten

Både volumet av jobbannonser og bruktbilannonser har ramlet en stund. Nå begynner selve grunnfjellet, eiendomsannonser, også å synke.

20.06.08 11:04

Aftenposten har over tid opplevd et ras i stillingsannonser på grunn av nedturen generelt og få nye jobber i markedet.

Den siste rapporten fra Schibsted fra august i år, viser at Aftenpostens inntekter har droppet med 38 prosent på stillingsannonser fra andre kvartal 2002 til andre kvartal i år. Omsetningen ligger på bare 40 prosent av hva som kom inn i andre kvartal 2001.

Også bruktbilmarkedet, der FINN.no er størst, har hatt en nedtur på papir. Det siste mottrekket fra Aftenposten er å bunte bilannonser på papir og nett sammen.

Og nå ser eiendomsmarkedet også ut til å falle.

Lørdag var 800 boliger annonsert for salg i Aftenposten. Det er 15 prosent færre enn på samme tid i fjor. Sammenlignet med lørdag 9. mai, er nedgangen enda tydeligere. Da sto 1471 boligannonser på trykk og da satt kjøperne på gjerdet.

Nå er situasjonen snudd på hodet. Tendensen bekreftes av Finn.no. Nettstedets boligbase over Oslo hadde rundt 3500 boliger for salg i mai, mot 2260 objekter i dag.

Det skriver Aftenposten selv i dag.

Går vi tilbake til siste kvartalsrapport fra Schibsted (august i år), finner vi at eiendomsmarkedet i andre kvartal har en tilbakegang på seks prosent i forhold til andre kvartal i fjor.

Samlet har Aftenpostens inntekter fra rubrikkannonser på alle felter falt med 20 prosent i andre kvartal 2003, sammenlignet med samme periode i fjor.

"Ytterligere fall vil bli møtt med nye tiltak som igjen kan forverre den redaksjonelle situasjonen for de ansatte i Aftenposten"., skrev Schibsted-ledelsen i rapporten. Når vi nærmer oss slutten av september i tredje kvartal, ser ikke situasjonen ut til å ha bedret seg.

Annonsedirektør Pål S. Øverby i Aftenposten mener at det er en ny konjunkturnedtur som rammer avisen, men mener det kun er midlertidig.

Problemet er at nedturen rammer avisen på det som til nå har vært selve grunnfjellet på rubrikkområdet: boligannonser.

- Den siste måneden har det vært et lavere volum i boligmarkedet. Det er færre objekter til salgs. Meldingen fra meglerne er at de tømte lagrene i sommer, også de objektene som var vanskelig å selge og at det nå ikke er nok nye, sier Øverby til Propaganda.

Han tror ikke den siste rentenedsettelsen vil gjøre det store utslaget på aktiviteten, men mener det likevel bare er et tidsspørsmål før salget tar seg opp igjen.

- Den siste halve prosenten vil ikke gjøre den store forskjellen, det er uansett lave renter på boliglån nå. Men når det gjelder salgsobjekter, er det bare et tidsspørsmål før det volumet kommer til å stige igjen, spår Aftenposten-direktøren.

Han får følge av daglig leder Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret, et firma som analyserer boligmarkedet i Oslo.

- Mange har nok vært avventende. Men de kommer nok, jeg vet bare ikke når, sier Øye til Aftenposten.

Øverby tror sterkt på en midlertidig konjunkturnedgang og ikke et skifte i forhold til mediebruk.

- Neida, det er nok ikke noen kanalovergang vi opplever. Jeg er ikke nervøs for det, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.