Gå til sidens hovedinnhold

Ny runde for Venezuelas opposisjon

Den venezuelanske opposisjonen gikk som ventet på et nederlag fredag da deres underkifter for folkeavstemning og nytt presidentvalg ble underkjent

Det nasjonale valgpanelet i Venezuela vedtok fredag å underkjenne de drøyt 3 millioner underskriftene opposisjonen mot president Hugo Chavez hadde samlet inn i februar. Vedtaket er i tråd med uttalelsene fra valgpanelets juridiske ekspertgruppe som kom tidligere i forrige uke. Les:

Chavez kan ta første stikk

Opposisjonen var forbredt på nederlaget, og vil avholde en nye underskriftskampanje 5. oktober for å skaffe de 2,4 millioner underskriftene som må til for å kreve en folkeavstemning om presidenten.Ifølge venezuelanske medier så ble underskriftene underkjent på grunn av feil timing, format og ordvalg.Hovedankepunktet mot signaturene var at de var innhentet før president Hugo Chavez president periode var halvgått. Ifølge den venezuelanske grunnloven kan folke kreve folkeavstemning etter halvgått president periode.Dersom opposisjonen lykkes med å samle inn underskrifter fra 20 prosent av befolkning, vil folkeavstemning gå som planlagt. For å utskrive nytt presidentvalg, må flere enn de som stemt for presidenten ved det ordinære valget, stemme for nyvalg. Det vil si 3,7 millioner stemmer. Ifølge de siste meningsmålingene har den omstridte president støtte fra omkring 30 prosent av befolkningen.Det siste halvannet året har det vært to omfattende streiker og protester mot Chavez. Den siste varte fra desember til februar og har ført landet ut i økonomisk krise på grunn av bortfallet av den livsviktige oljeproduksjonen. Landet sliter fortsatt med å få produksjonen opp på nivået fra november i fjor.Skulle Chavez begynne å påvirke valgrådet eller gjøre andre tiltak for å stoppe folkeavstemning, kan det føre landet ut i en ny runde med protester og streiker.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger