Ny runde i russisk-amerikansk adopsjonsstrid

Foto: MAXIM SHEMETOV

Bekymring etter at en amerikansk rettsmedisinsk rapport fastslår at en adoptert russisk gutt som døde, ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Russlands regjering uttrykker offisiell bekymring etter at en amerikansk rettsmedisinsk rapport fastslår at en adoptert russisk gutt som døde, ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Rapporten innebærer at de amerikanske adoptivforeldrene ikke anklages for å ha gjort noe kriminelt mot den tre år gamle gutten Max Shatton (født Maxim Kuzmin).

Russland ser på rapporten «med bekymring», sa det russiske utenriksdepartementets talsmann Konstantin Dolgov lørdag.

Departementet betrakter resultatet av obduksjonen av gutten som ufullstendig og ber om at amerikanske representanter gir Russland de nødvendige dokumentene som må til for å belyse saken, inkludert guttens dødsattest, tilføyde Dolgov.

Undersøke

– Bare en undersøkelse av disse dokumentene vil legge grunnlag for meningsfulle konklusjoner om omstendighetene rundt det russiske barnets død og avgjøre våre eventuelle videre skritt, sa Dolgov.

Den russiske reaksjonen kom dagen etter at den offisielle rettsmedisinske rapporten ble lagt fram i Texas. Den sa at gutten hadde dødd av en ødelagt arterie i tykktarmen. Dette igjen måtte skyldes stump vold mot magen. Det var ikke funnet gift eller medisiner i kroppen på gutten.

Men det er bemerket i rapporten at gutten hadde mentale forstyrrelser som gjorde at han skadet seg selv.

Gutten ble funnet bevisstløs i bakgården ved hjemmet sitt i Texas i januar. Han ble brakt til sykehus, men døde.

Mistenksomhet

I Russland er det oppstått en bølge av mistenksomhet og anklager mot USA og amerikanere for å mishandle adopterte barn.

Lørdag ble det holdt en stor demonstrasjon i Moskva arrangert av en Putin-vennlig gruppe for barns rettigheter med rundt 10.000 deltakere.

– Våre barn er ingen vare, ropte en leder i en megafon mens deltakerne hadde russiske flagg og bilder av barn, sammen med krav om å forby all utenlandsadopsjon.

En av lederne, Irina Bergset, sier til nyhetsbyrået AFP at den amerikanske rettsmedisinske rapporten om tre år gamle Max Shatton er «amerikansk propaganda», og at russiske barn i utlandet blir behandlet som hunder og katter.

Politikk

Spørsmålet om adopsjon er blitt en stor sak mellom Russland og USA. President Vladimir Putin undertegnet rett før nyttår en omstridt lov som forbyr amerikanere å adoptere russiske barn.

Lovforslaget trådte i kraft 1. januar og var et svar på en amerikansk lov som vil straffe russere anklaget for menneskerettsbrudd eller som var involvert i dødsfallet til den regimekritiske fengslede advokaten Sergej Magnitskij i 2009.

Russiske myndigheter bestemte at 52 barn som var klare for adopsjon til USA, i stedet skulle bli adoptert bort til russiske familier.

Den russiske regjeringens politisk motiverte beslutning ville redusere adopsjonsmulighetene for barn som befant seg på institusjon, fastslo amerikansk UD.

Loven har utløst sterk strid i Russland, og i januar demonstrerte mange tusen russere mot loven. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.