Siden krigens start har historier og videoer som viser russernes mangel på fungerende byråkrati, og korrupsjon florert i sosiale medier og i aviser.

Nå har nok en slik forbløffende historie kommet frem.

For den russiske statlige eide nettavisen Gazeta, skriver i en lengre sak at det russiske militæret mangler 1,5 millioner uniformer inn mot vinteren.

– Dette er bare nok en faktor som viser russisk korrupsjon. Gjentatte ganger ser vi at de mangler utstyr og at ting som står på lager mangler vedlikehold, eller i verste fall er borte. Enten fordi militære ledere har solgt utstyret eller aldri gjorde de nødvendige innkjøpene. At russisk korrupsjon er en stor faktor i krigen må jo være et faktum på dette stadiet, slår hovedlærer ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth fast.

Zelenskyj forteller om «rask og kraftfull» framgang i Sør-Ukraina

– En stor utfordring

Den russisk nettavisens sak retter mye av kritikken mot den tidligere viseforsvarsministeren, Dmitrij Bulgakov. Avisen går så langt at de mener Bulgalov ikke bør bli ansatt i andre posisjoner.

Og Røseth understreker at manglende uniformer inn mot vinteren kan koste russerne.

– Det er selvfølgelig en stor utfordring, personlig utstyr er svært viktig. Det har tidligere blitt rapportert om manglende soveposer og sanitetsutstyr, noen har jo fått beskjed om å ta med personlig utrustning. Om disse historiene stemmer er det nok en faktor som vil svekke motivasjonen, og det blir bare viktigere og viktigere inn mot vinteren, sier Røseth.

Putins hauk kobler seg på Musk-utspillet: – Skikkelig skremmende

Røseth, som har fulgt krigen i Ukraina tett siden starten, forteller at begge sider slet med forholdene i fjor vinter. Han er påpeker likevel at det vil bli verst for en av sidene.

– Det er klart at det er verst for russisk side, som ikke kriger for sitt lands eksistens. Den mest motiverte parten vil ha fordel, samtidig som ukrainerne nå har viktige seire inn mot vinteren. Kulde er en utrolig stor faktor, men samtidig har jeg vanskelig for å tro at de ikke har noe som helst vinterutstyr, de prøver jo tross alt å mobilisere, sier han.

Synliggjør korrupsjonen

Røseth forteller at flere russiske rapporter har advart mot korrupsjonen innad i det russiske militæret. Blant annet skal en rapport fra russiske påtalemyndigheter i 2018 ha antydet at korrupsjonen da var firedoblet sammenliknet med årene før.

– Jeg tror vi i Vesten har undervurdert korrupsjonen i det russiske militæret før krigen, sier Røseth.

Og selv om media og sosiale medier ofte trekker frem de sjokkerende, og tidvis pinlige historiene fra russiske side, påpeker Røseth at Russland fortsatt er en stormakt.

– Ikke undervurder russerne på lang sikt, fordi de har store mobiliseringsevner, selv om mange i tjenestealder har forlatt er det fortsatt en stor base å ta av. Dette er en krig som kan vare lenge, og Russland er verdens største land, med en veldig stor befolkning og 25 millioner mennesker i mobiliseringsbasen. Før eller siden vil de få militære resultater av en massemobilisering. Men innen den tid kan krigen bli politisk vanskelig for Kreml.

«Putins pitbull» sjokkerer igjen – vil sende tenåringssønnene til fronten

Kan vare i to år

Selv om Russland kan være sterk på lang sikt, har likevel Ukraina initiativet foreløpig, og vil trolig ha det gjennom vinteren. Ukraina har også en stor mobiliseringsbase med en befolkning på over 40 millioner.

– Til vinteren tror jeg Ukraina vil ha en stor fordel, og de vil nok benytte den til å flytte frontlinjen, særlig i Sør- og Øst-Ukraina. Flere betydelige militære tap vil øke misnøyen i Russland med krigens gang. Det eneste stedet russerne slår hardt fra seg nå er i deler av Donetsk, for der har russerne mye soldater fra Wagner-gruppen og andre gode styrker. Men eller er det ukrainerne som har initiativet.

Røseth trekker igjen frem at Russland har kapasitet til å kunne drive krigføring over veldig lang tid, om den politiske viljen vedvarer. Men hvor lenge vil egentlig krigen vare?

– Jeg tror fort den kan vare i rundt to år til. Den varer i hvert fall ut neste vinter dersom det ikke skjer noe overraskende. Og det vil jo være veldig alvorlig for Europa, denne vinteren vil Europa takle, mens neste kan bli vanskelig uten Russlands energi.

Russland led trolig store tap i byen: – En overordnet strategisk seier